Foto: stock.xchng
Pirmdien 95 gadu vecumā mūžībā aizgājis Latvijas brīvvalsts laika robežsargs dižkareivis Ādams Čerņavskis, portālu "Delfi" informēja robežsardzes pārstāve Jevgēnija Pozņaka.

Aizgājēju trešdien izvadīja no Rīgas Kristus karaļa Romas katoļu baznīcas un apglabāja Sarkandaugavas kapos. Pēdējā gaitā sirmo robežsargu izvadīja tuvinieki un Rīgas un Galvenās pārvaldes robežsargi.

Čerņavskis ir dzimis 1915.gada 10.novembrī Ludzas apriņķa Pasienes pagastā, katoļu daudzbērnu ģimenē. 12 gadu vecumā viņa vecāki nomira un viņš palika vecākā brāļa apgādībā. Čerņavskis savu bērnību pavadīja Pasienas pagastā, netālu no Latvijas – Krievijas robežas.

1937.gadā Čerņavskis iesaukts obligātajā karadienestā Latvijas armijā. 1939.gada 7.novembrī viņš brīvprātīgi pieteicās Robežsargu brigādes 5.Krāslavas robežsargu bataljonā. No 1940.gada 10.oktobrī atvaļināts no dienesta, jo bataljonu likvidēja.

Uzreiz pēc atvaļināšanas Čerņavskis devās uz Rīgu un pieteicās darbā Baltijas modes ateljē, kur strādāja par šūšanas ceha brigadieri, vēlāk par ceha priekšnieku, stāsta robežsardzē.

Atjaunotās Latvijas Republikas laikā Čerņavskis vienmēr atbalstīja un piedalījās robežsardzes organizētajos sabiedriskajos un kultūras pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!