Aizvadītajā nedēļā savas dzīves simtajā gadā mūžībā aizgājis vecākais Latvijas armijas virsnieks Viestura ordeņa kavalieris, atvaļinātais majors Alfrēds Porietis, informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže.

Alfrēds Porietis dzimis 1909.gada 30.septembrī Daugavpils apriņķī Krievijas armijas virsnieka ģimenē. 1927.gadā ar zelta medaļu beidzis Daugavpils ģimnāziju un iestājies Latvijas Kara skolas artilēristu nodaļā, kuru kā leitnants beidzis 1929.gadā. Dienējis Latgales Artilērijas pulkā Krustpilī. Bijis disciplinēts un centīgs, izcils audzinātājs un paraugs saviem padotajiem zināšanu un iemaņu izkopšanā un valstiskā pienākuma pildīšanā.

Sekmīgi beidzis zenītartilērijas virsnieku, artilērijas gaisa novērotāju un kavalērijas virsnieku kursus; aizstāvējis Latvijas armijas godu starptautiskās jāšanas sacīkstēs. 1937.gadā uzsācis mācības Augstākajā kara skolā, paralēli studējis Latvijas Universitātē. Mācību un studiju kursus nebeidz padomju okupācijas dēļ.

1940.gadā padomju vara Latgales Artilērijas pulku iekļauj 24.teritoriālajā strēlnieku korpusā. Porietis dien vieglās artilērijas pulkā kā sagādes daļas priekšnieks. No latviešu virsnieku deportācijām 1941.gada jūnijā viņam izdodas izvairīties. Strādājis Autosatiksmes pārvaldē.

1943.gadā Porietis tiek iesaukts Latviešu leģiona 19.divīzijā. 1945.gada 8.maijā viņš krīt gūstā un tiek notiesāts uz 10 gadiem Intas soda nometnē Komi APSR. Latvijā atgriežas 1955.gadā. Strādājis Veckalsnavā ceļu remontu darbos, pēc tam bijis lauksaimnieks un mežkopis Jēkabpils rajonā.

1991.gadā reabilitēts. Kopš 1992.gada Porietis ir atjaunotās Latviešu Virsnieku apvienības biedrs. Tiek atjaunota viņa Latvijas armijas dienesta pakāpe - kapteinis, 1993.gadā paaugstināts majora dienesta pakāpē. Bijis "Palīdzības biedrības Tēvzemes sargiem" līdzorganizators. Darbojies Daugavas Vanagu organizācijā.

Ar savu virsnieka stāju majors Porietis bijis un paliks piemērs NBS virsniekiem. Latvijas armijā iegūto bagāto audzināšanas un pašaudzināšanas pieredzi viņš nesavtīgi sniedzis NBS karavīriem, devis nozīmīgu ieguldījumu atjaunotās Latvijas NBS, NAA un īpaši Zemessardzes 56.Jēkabpils Kājnieku bataljona izveidē, NBS virsnieku, karavīru, jaunsargu un skolu jaunatnes patriotiskajā un valstiskajā audzināšanā. Sirmais virsnieks bijis Jēkabpils jaunsargu goda viesis ikreiz, kad viņi zvērējuši uzticīgi kalpot Latvijai; aktīvi piedalījies Rekrutēšanas un atlases centra rīkotajās NBS dienās.

Majora Alfrēda Porieša godprātīgais darbs novērtēts ar augstiem Latvijas Valsts, Aizsardzības ministrijas un NBS militārajiem apbalvojumiem, pašvaldības Goda un Atzinības rakstiem.

Atvadīšanās no Porieša notiks 22.maijā plkst.12 Krustpils Evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcā. Viņa guldīšana zemes klēpī paredzēta Jēkabpils rajona Rubenes pagasta Bērza kapos.

Visdziļāko līdzjūtību Latvijas armijas majora un Viestura ordeņa virsnieka Porieša tuviniekiem un kolēģiem izsaka arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, informēja Prezidenta preses dienests.

"Majors Porietis bija dedzīgs Latvijas patriots, kas visu savu mūžu veltījis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un to attīstībai. Neraugoties uz cienījamo vecumu, viņš izmantoja katru iespēju tikties ar jaunatni, lai sagatavotu viņus uzticīgi kalpot savai valstij un vajadzības gadījumā nelokāmi to aizstāvēt," saka Zatlers.

Prezidents norāda, ka "Porieša pašaizliedzība un devums Latvijai mūžam paliks dziļā valsts godā un piemiņā. Viņa nesavtīgā valstiskā pienākuma pildīšana ir labs piemērs visiem, īpaši iedvesmojot tos, kuri turpinās kalpot Latvijai".

Līdzjūtību Porieša ģimenei izteicis arī aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs.

"Alfrēda Porieša dzīve ir spilgts apliecinājums tam, kādam jābūt latviešu virsniekam. Būdams savas dzimtenes patiess patriots, viņš ir cīnījies par Latvijas brīvības atgūšanu, aktīvi iesaistījies Nacionālo bruņoto spēku veidošanā, nesavtīgi sniedzot savas zināšanas un pieredzi. Alfrēda Porieša dzīvesprieks un spēja visgrūtākajā situācijā saglabāt ticību un gaišu skatījumu uz dzīvi ir piemērs mums visiem," teikts līdzjūtības vēstulē, kas nosūtīta Porieša tuviniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!