Foto: LETA

Mūžībā 63 gadu vecumā devies ekonomikas zinātņu doktors, Banku augstskolas un Ventspils Augstskolas profesors un bijušais politiķis Ivars Brīvers, ziņo viņa kolēģis Banku Augstskolā Kristaps Lešinskis.

"Dziļās skumjās ziņoju, ka vakar no mums šķīries Ivars Brīvers. Ekonomists, zinātņu doktors, futbola vēsturnieks un statistiķis, bijušais Saeimas deputāts, lielisks sarunu biedrs, erudīts un domātājs, draugs un kolēģis," sociālajā tīklā "Twitter" raksta Lešinskis.

Viņš arī atzīmē, ka atvadīšanās no Brīvera notiks pirmdien, 18. maijā, Krematorijas Lielajā zālē pulksten 13.

Brīvers dzimis Rīgā 1957. gada 18. aprīlī. Pēc grāda iegūšanas ekonomiskās kibernētikas specialitātē Latvijas Valsts universitātē, viņš 1980. gadā tajā uzsāka strādāt par pasniedzēju. Viņš 1994. gadā ieguva doktora grādu.

Brīvers savulaik strādāja Ventspils augstskolas izveides darba grupā, bet kopš 1999. gada strādāja Banku augstskolā. Kopš 2006. gada viņš bija Banku augstskolas profesors. Savukārt kopš 2009. gada pildīja dekāna pienākumus Ventspils augstskolas Ekonomikas un pārvaldības fakultātē, bet 2012. gadā kļuva par fakultātes dekānu.

Brīvers zinātniskajā darbībā apskatījis pārsvarā ekonomikas un tautsaimniecības problēmas, tostarp paudis eiroskeptiskus uzskatus un aizstāvējis Latvijas ekonomikas pašpietiekamību.

Divas reizes 12. Saeimas sasaukumā uz laiku ieņēma vietu parlamentā Latvijas Reģionu apvienības. Viņš arī 2018. gada rudenī kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās, bet netika ievēlēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!