Foto: LETA

Mūžībā devies Latvijas Vecticībnieku Pomoras baznīcas Centrālās padomes priekšsēdētājs, Daugavpils vecticībnieku draudzes mācītājs Aleksejs Žilko, informēja pilsētas pašvaldībā.

Žilko dzimis 1945. gada 13. decembrī Rīgā vecticībnieku ģimenē. 1984. gadā viņu ievēlēja par Rīgas Grebenščikova draudzes padomes priekšsēdētāju.

1989. gadā Žilko kopā ar ģimeni pārcēlās uz Daugavpili un tajā pat gadā tika ievēlēts par Jaunbūves vecticībnieku kopienas priekšsēdētāju. Pašvaldībā skaidroja, ka draudze ir viena no lielākajām ne tikai Latgalē, bet arī visā Latvijā. Kā kopienas priekšsēdētājs viņš 20 gadu laikā organizēja lūgšanu nama rekonstrukciju, kupolu apzeltīšanu, kapelas piebūves celtniecību. Žilko vadībā svinīgi tika atzīmētas dievnama 95. un 100. gadu jubilejas.

Tēvs Žilko ievēlēts arī par Latvijas Vecticībnieku Pomoras baznīcas Centrālās padomes priekšsēdētāju. Šī padome koordinē autonomo vecticībnieku draudžu darbību Latvijā. 2006. gadā Daugavpilī notika vecticībnieku Pomoras baznīcas kongress, kurā bija pārstāvētas 46 draudzes un tika apstiprināta Latvijas Vecticībnieku Pomoras baznīcas statūtu jaunā redakcija. Pašvaldība skaidroja, ka Žilko nopelns ir gan iekšējo attiecību sakārtošanā baznīcā, sadarbība ar ārzemju vecticībnieku kopienām, gan dialoga ar valsti uzlabošana.

Paralēli darbam draudzē Žilko iesaistījās arī laicīgās aktivitātēs. 2008.gadā Daugavpilī nodibināta Dvinskas kultūras biedrība, kuras padomē ievēlēts arī Žilko. Biedrības pamatuzdevums ir saglabāt un attīstīt Latvijas vecticībnieku kultūru. Žilko darbojās arī kā Grebenščikova garīgās skolas pasniedzējs.

2005. gadā Daugavpils pilsētas dome par mūža ieguldījumu Daugavpils attīstībā piešķīra tēvam Goda daugavpilieša titulu. Savukārt 2011. gadā par nopelniem Latvijas valsts labā Žilko piešķirts trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!