Foto: LETA
Mūžībā aizgājis ievērojamais latviešu vēsturnieks un holokausta pētnieks Andrievs Ezergailis, sociālajā tīklā "Facebook" apstiprinājis politiķis Ritvars Jansons (NA).

Ezergailis dzimis 1930. gadā un bija viens no atpazīstamākajiem latviešu vēsturniekiem pasaulē.

Sākotnēji viņš specializējās Krievijas un modernās Eiropas, kā arī Otrā pasaules kara vēsturē, bet 1980. gados pievērsās nacistu aizsāktā un organizētā holokausta norisēm Latvijā.

Pamatojoties Vācijas arhīvu dokumentos izpētītajā, Ezergailis konstatēja, ka nacisti Latvijā ieveduši ne vairāk kā 22 tūkstošus ārzemju ebreju, nevis 300 tūkstošus, kā tika apgalvots PSRS. Viņi tika nogalināti 1941. gada nogalē Rumbulas un Biķernieku mežos.

Kā viņa nesen atklātajā grāmatā rakstījis Okupācijas muzeja biedrības biedrs, literatūrzinātnieks Valters Nollendorfs: Andrievam Ezergailim patīk izaicināt, un labi tā. Jo izaicinot viņš liek pārdomāt, pārvērtēt un iespējami tuvoties tam, ko pilnībā nekad nesasniegsim – patiesībai. Viņš savulaik izaicināja trimdas sabiedrību, kura apsūdzības holokaustā centās atspēkot, par to klusējot. Viņš izaicināja holokausta pētniekus un aculieciniekus, kuri aizstāvēja nacistu izplatītos mītus par holokausta vietējo izcelšanos Austrumeiropā. Un viņš turpina izaicināt, norādot, kā šos mītus un savus melus pret pretiniekiem lietoja Padomju Savienība, bet tagad – Putina Krievija. Šī grāmata ir sava veida Ezergaiļa izaicinājumu summa summarum, kas turpina urdīt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!