Foto: DELFI
Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) izteiktais Nacionālo apvienību (NA) pārstāvošā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga demisijas pieprasījums nav pamatots, tāpēc apvienība aicina premjeru "atzīt kļūdu" un no tā atteikties, trešdien preses konferencē sacīja NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars (NA).

"Ņemot vērā, ka ministra demisijas pieprasījums nav pamatots, NA aicina Kariņu atzīt kļūdu un atteikties no demisijas pieprasījuma," teica NA vadītājs.

Lēmums par ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga demisijas pieprasījumu NA skatījumā ir "ne tikai savāds un komisks, bet arī netaisnīgs un kaitīgs", teica Dzintars.

Dzintars norādīja, ka NA pilnībā atbalsta Vitenbergu ekonomikas ministra amatā, ko viņš pildījis godam, sevišķi dažādos krīzes apstākļos. Vienlaikus politiķis stāstīja, ka politiskais spēks turpinās strādāt arī gadījumā, ja Kariņš savu lēmumu nemainīs.

"Tā ir viņa saruna ar sirdsapziņu un to, kas ir vai nav taisnīgi," stāstīja Dzintars. "Ja neskaita veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) un citu politisko konkurentu izteikumus, neviens nepārmet Vitenbergam, ka viņa darbs ir ar mīnusa zīmi, bet tieši otrādāk. Ja parasti nozares pārstāvji prasa ministra demisiju, tad šoreiz ir virkne nozīmīgu nozaru pārstāvošu organizāciju prasa saglabāt Vitenbergu amatā," klāstīja Dzintars.

Gadījumā, ja Kariņš tomēr neatsauktu savu lēmumu par demisijas pieprasījumu, Dzintars sacīja, ka NA patlaban nevar nosaukt konkrētu Vitenberga aizstājēju.

"Kamēr Vitenbergs ir amatā, mums nav tiesību spriest par jauna ministra izvirzīšanu. Vakar NA valdē daudz par šo runājām, bet nerunājām par jauna ministra izvirzīšanu," stāstīja politiķis.

Neatkarīgi no Kariņa turpmākajiem lēmumiem, Dzintars paziņoja, ka Vitenbergs gaidāmajās Saeimas vēlēšanās būs viens no līderiem NA Zemgales sarakstā.

Savukārt Vitenbergs atzina, ka pēdējās dienas viņam bijušas smagas – bijis intensīvs darbs Ekonomikas ministrijā un vienlaikus premjera "ne līdz galam saprotamie, nedaudz ironiskie paziņojumi" par ministra demisijas pieprasījumu.

Vitenbergs atskatījās uz paveikto ministra amatā, norādīja uz sadarbību ar nozaru organizācijām, uzsverot, ka viņš ir gatavs turpināt darbu ministra amatā.

Atbildot uz jautājumu, vai ekonomikas ministra amatam varētu tikt virzīta pašreizējā Ekonomikas ministrijas valsts sekretāre Ilze Indriksone, Dzintars norādīja, ka valsts interesēs būtu, lai amatā stājas cilvēks ar pieredzi.

Savukārt Vitenbergs piebilda, ka viņam bijusi iespēja strādāt ar Indriksoni un, ja būs tādi apstākļi, ka viņam būtu jādemisionē, tad Indriksone ir "spēcīga profesionāle un izskatāma kā kandidāte šim amatam".

Kā ziņots, trešdien NA sasauca preses konferenci, lai informētu par aktualitātēm valdībā. Līdz trešdienai NA arī dots laiks, lai izlemtu par Vitenberga demisiju.

Pēc 9. maija un 10. maija notikumiem pie pieminekļa Uzvaras parkā Nacionālā apvienība (NA) paziņoja, ka iekšlietu ministrei Marijai Golubevai (AP) ir jāatkāpjas pretējā gadījumā NA pametīs valdību. Pirmdien, 16. maijā, Golubeva paziņoja par demisiju.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) NA prasību par ministres demisiju nodēvēja kā ultimātu un "politisku šantāžu", tāpēc "politiskā līdzsvara" nodrošināšanai premjers ierosināja NA līdz šai trešdienai, 18. maijam, izvirzīt jaunu ekonomikas ministra amata kandidātu Vitenberga vietā.

Viens no ekonomikas ministra amata kandidātiem varētu būt līdzšinējā Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA), otrdien raidījumā "Spried ar Delfi" pieļāva NA valdes loceklis Jānis Iesalnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!