Nacionālās apvienības (NA) frakcija vērsusies pie Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) ar aicinājumu nepagarināt termiņuzturēšanās atļauju jūrmalniecei, ilggadējai slavenākā Krievijas opozicionāra Mihaila Hodorkovska advokātei Jeļenai Lukjanovai.

Lukjanova strādā par profesori prestižajā Maskavas Ekonomikas augstskolā, kā arī vairākus gadus tiesā aizstāvēja pazīstamāko Krievijas režīma pretinieku Hodorkovski. Viņa arī ir bijusī cilvēktiesību aktīviste un piedalījusies Genādija Zjuganova vadītās Krievijas komunistiskās partijas darbībā, bet nu jau piecus gadus dzīvo Jūrmalā.

Viņas tēvs bija viens no 1991. gada augusta puča līderiem un mūsdienu Krievijas komunistiskās partijas dibinātājiem Anatolijs Lukjanovs.

NA vērš Kozlovska uzmanību uz nesenajiem "naidpilnajiem izteikumiem", kuru autore esot Lukjanova.

"Intervijā "Latvijas Radio (LR) 4" Lukjanova pauda, ka Latvijā latviešu ārsts atsakās pieņemt krievvalodīgus pacientus un, ka Latvijas valdība sarunājoties tikai ar 60% savu iedzīvotāju. Lukjanova arī publiski ir norādījusi, ka Latvija, līdzīgi kā Ungārija un Polija esot sākusi pieņemt likumus, kas esot pretrunā starptautisko tiesību principiem," savu pozīciju pamato partija.

"Šādus apmelojumus par mūsu valsti parasti izplata Kremlis. Šāda retorika ir uzskatāma par hibrīdkara elementu ar mērķi diskreditēt Latviju, kas ir klajā pretrunā ar Latvijas nacionālajām interesēm," paziņojumā norāda partijas deputāts Edvīns Šnore.

Foto: LETA

Lukjanovas gadījums, kā apgalvo Šnore, arī uzskatāmi parāda, cik absurdi ir iztēlot termiņuzturēšanās atļauju ieguvējus Latvijā kā Putina režīma bēgļus, kuri mīl un ciena mūsu valsti.

Vēstīts, ka par šo jautājumu asas debates Saeimā izcēlās 9. jūnijā, kad parlaments noraidīja NA atbalstīto priekšlikumu, nobalsojot par ierobežotāku maksas iekasēšanas kārtību par termiņuzturēšanās atļauju pagarināšanu.

Todien parlamentārietis Juris Viļums (LRA) pauda, ka ir runājis ar cilvēkiem, kas ieradušies Latvijā no Krievijas un saņēmuši termiņuzturēšanās atļauju. "Es cenšos viņus saprast un nedaudz pielīdzināt situācijai, kad savulaik no Padomju Savienības nācās bēgt arī mūsu cilvēkiem," sacīja politiķis. Lai atbalstītu šos cilvēkus, Viļums norādīja, ka nevajadzētu akceptēt NA priekšlikumu, kas nosaka, ka par atļaujas pagarināšanu būtu jāmaksā 5000 eiro komisija.

Savukārt intervijā portālam "Delfi" Lukjanova minēja, ka nožēlo, ka Latvijā pavadīto gadu laikā kopā ar domubiedriem, kas šeit ieradušies no Krievijas, nav spējuši gana skaidri parādīt un paskaidrot, ka ir lojāli tieši Latvijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!