Foto: LETA

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) šodien valdības un frakcijas sēdē pieņēma lēmumu aicināt Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) un ekonomikas ministru Danielu Pavļutu apturēt visas darbības, kas saistītas ar AS "Citadele banka" pārdošanu.

Kā skaidroja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka Eiropas banku sektors joprojām pārdzīvo krīzes sekas. Ņemot vērā, ka Latvijā ir vairāk nekā 20 kredītiestādes, kas konkurē savā starpā, rodas bažas, ka šāds "sasteigts lēmums" varētu būt saistīts ar Skandināvijas banku lobiju, piebilda Bērziņš.

Politiķis ir pārliecināts, ka banka ir veiksmīgi attīstījusies. "Tā vairs nav restrukturizācijas fāzē, kas liek secināt, ka banka ir dzīvotspējīga un tā spēj pildīt biznesa plānā paredzētos uzdevumus. Paturot banku savā īpašumā, valsts būtu ieguvēja, bet lēti pārdodot - zaudētāja," akcentē nacionālās apvienības pārstāvis.

Tāpat bažas rodoties saistībā ar valdības vairākos jautājumos piesaistītajiem konsultantiem un to, ka tas, iespējams, varētu būt saistīts ar šo konsultantu biznesa projektu, piebilda VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs. "Valdībai rūpīgi jāizraugās konsultanti. Tiem jābūt augstākās raudzes profesionāļiem, lai nesanāk kā gadījumā ar "Liepājas metalurgu", kad valdība konsultantiem "Prudentia Advisers" maksā, bet redzama rezultāta nav," norāda Bērziņš.

Jautājums par "Citadele bankas" pārdošanas procesa atsākšanu arī neesot pārrunāts koalīcijas padomes sēdē, pirms par to lēma valdība.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) piedalījies valdības sēdē, kur tika pieņemts lēmums par "Citadele banku", tomēr šis jautājums iepriekš netika pārrunāts nacionālajā apvienībā. Turpmāk ministrs pieturēšoties pie pozīcijas, par kuru šodien vienojās nacionālā apvienība.

Kā ziņots, Ministru kabinets 16.jūlijā slēgtā sēdē nolēma atsākt AS "Citadele banka" pārdošanu, žurnālistiem pēc sēdes teica Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Lai šo procesu īstenotu, tiks sākta pārdošanas konsultanta meklēšana. Valdība nolēma konkursa rezultātā piesaistīt augsti profesionālu, starptautisku investīciju banku, kuras uzdevums būs noteikt valstij labāko bankas "Citadele" investoru piesaistes modeli.

Pateicoties veiksmīgām Latvijas valdības sarunām ar Eiropas Komisiju (EK), investoru piesaistei bankai "Citadele" ir iespējami vairāki modeļi: tas var būt viens vai vairāki investori, kas iegādājas Latvijas valstij piederošās akcijas, tā arī var būt bankas akciju kotēšana biržā, informēja Privatizācijas aģentūrā.

Pārdošanas procesu plānots slēgt nākamā gada septembrī, oktobrī. Tas, pēc Pūces teiktā, ir optimāls pārdošanas laiks. Aptuveni gads ir nepieciešams, lai šo aktīvu varētu pārdot.

Valdība iepazinās ar Privatizācijas aģentūras sagatavoto ziņojumu par privātā kapitāla piesaisti bankai "Citadele". Ziņojumā secināts, ka sākotnēji "Parex bankas" restrukturizācijas plānā paredzētais mērķis - stabilas finanšu institūcijas izveidošana - ir sasniegts. Atbilstoši plāna uzdevumiem izveidotā banka "Citadele" strādā sekmīgi un ar peļņu, un tās turpmākai attīstībai nepieciešams piesaistīt privāto kapitālu.

Banka "Citadele" 2012.gadu noslēgusi ar 5,5 miljonu latu peļņu, savukārt "Citadeles" koncerns 2012.gadu noslēdzis ar deviņu miljonu latu peļņu, kas ir ievērojami labāki rezultāti nekā 2011.gadā.

Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!