Foto: DELFI Aculiecinieks

Nacionālā apvienība (NA) Saeimā iesniegusi grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz atjaunot 16.martu kā atceres dienu. Šis likumprojekts iekļautsSaeimas darba kārtībā, nolēma Saeimas prezidijs.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka ar šīm likuma izmaiņām "tiks atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem".

Iecere tapusi, konsultējoties ar Otrā pasaules kara latviešu leģionārus pārstāvošām organizācijām – Latvijas Nacionālo karavīru biedrību un "Daugavas Vanagiem".
Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kurā latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin Latvijas iedzīvotājus, kuri cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.

Pirmoreiz to kā piemiņas dienu 1952.gadā ierosināja atzīmēt bijušo leģiona karavīru organizācija "Daugavas Vanagi", jo 1944.gadā no 16. līdz 19.martam abas Latviešu leģiona divīzijas pirmoreiz darbojās kopīgi pret Sarkano armiju Austrumu frontē pie Veļikajas upes.

"Tā bija pirmā un vienīgā kauja visā Otrajā pasaules kara laikā, kad abas Latviešu leģiona divīzijas – 15. un 19. – cīnījās plecu pie pleca," pausts likumprojekta anotācijā.

Latvijā pirmo reizi 16. martu kā latviešu leģionāru atceres dienu atzīmēja 1990.gadā.
1998. gadā 6. Saeima 16. martu noteica kā oficiālu leģionāru atceres dienu, taču 2000.gadā jau nākamais Saeimas sasaukums svītroja 16. martu no atzīmējamo dienu saraksta.

Jau vairākus gadus galvenie 16.marta pasākumi notiek Rīgā, kad pēc dievkalpojuma Rīgas Doma baznīcā bijušie leģionāri un viņu atbalstītāji dodas gājienā uz Brīvības pieminekli, lai noliktu ziedus. Šajā vietā viņus parasti, protestējot pret šādu gājienu, sagaida antifašistisko organizāciju pārstāvji.

Šogad pasākumus 16.martā pieteikušas četras organizācijas, plānojot kopumā sešus pasākumus. Pieteikumu iesniegšana ir beigusies un pašvaldība lūgusi policijas atzinumus par pieteiktajiem pasākumiem un dalībniekiem.

"Daugavas vanagi Latvijā", līdzīgi kā katru gadu, ieplānojuši dievkalpojuma Doma baznīcā, pēc kura dosies gājienā līdz Brīvības piemineklim, kur plāno organizēti nolikt ziedus. Biedrības organizētais pasākums plānots no pulksten 11 līdz 13, un tajā, pēc organizatoru domām, varētu piedalīties 300 cilvēki.

16.marts ik gadu izraisa rezonansi, jo šajā dienā tiek pieminēti Latvijas leģionāri. Vairākas antifašistiskās organizācijas uzskata, ka ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa tādējādi ir nacisma slavināšana. 2012.gadā 16.marta pasākumi pagāja ļoti mierīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!