Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), balstoties uz koalīcijas Sadarbības līgumu, izmantos tiesības bloķēt izmaiņas Augstskolu likumā, kas samazinātu valsts valodas zināšanu prasības, portālu "Delfi" informēja partijā.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsver: "Nacionālā apvienība vienmēr ir sargājusi un sargās Satversmē noteikto, ka Latvijas valsts valoda ir latviešu valoda."

"Cilvēkiem ir jābūt drošiem, ka politiķi nesāks valodas normu mīkstināšanas maratonu. Viss sākas ar it kā nelieliem jautājumiem, tāpēc jau šajā brīdī Nacionālā apvienība teiks "nē"," turpina Dzintars.

Arī NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš skaidro, ka "valsts valodas zināšanas augstākajā līmenī Izglītības iestādes vadītājam ir pašsaprotama un pamatota prasība".

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) iepriekš paudis, ka nepieciešams pārskatīt abu augstskolu darbību regulējošos likumus, lai risinātu jautājumus par Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas rektoru apstiprināšanu, kas varētu būt saistoši arī citām augstskolām. Nacionālā apvienība valdes sēdē nolēma šādu ierosinājumu neatbalstīt.

Koalīcijas partijas pērn parakstīja vienošanos, ka tikai pēc koalīcijas partneru vienprātības principa var lemt jautājumus par grozījumiem Satversmē, kā arī likumiem, kuri regulē valodas lietojumu, pasliktinot latviešu valodas situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!