Foto: LETA
Nacionālā apvienība (NA) ir nākusi klajā ar trim priekšlikumiem, kur rast finansējumu demogrāfijas pasākumiem nākamā gada budžetā, tostarp no termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas ārzemniekiem apmaiņā pret ieguldījumiem Latvijā, pret ko apvienība asi iestājas un ir aicinājusi atcelt jau vairākas reizes.

"Mēs šo procesu nevaram apturēt, jo mums nav vairākuma, bet, ja tas ļauj atrisināt demogrāfijas jautājumu, iespējams, kādu brīdi var ar to samierināties," komentēja NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis (attēlā).

NA iepriekš uzsvērusi, ka uzturēšanās atļauju izsniegšanas dēļ apmaiņā pret ieguldījumiem Latvijā ieplūst apšaubāmas izcelsmes nauda un lielākoties šo iespēju izmanto bijušo padomju valstu pārstāvji.

Tagad šī kārtība piedāvāta kā finanšu avots demogrāfijas pasākumiem. NA iestājas par vairāku pasākumu īstenošanu dzimstības veicināšanai nākamgad, kam papildus, pēc apvienības aprēķiniem, vajadzēs 31 miljonu latu. Atbalsts šiem priekšlikumiem būšot izšķirošs, lai apvienība nobalostu par 2013.gada budžetu kopumā.

No uzturēšanās atļaujām varēšot, iespējams, iegūt pat visu nepieciešamo summu, pieļāva Cilinskis. Runa varētu būt par nodokli darījumam līdz 15%. Otrs priekšlikums ir palielināt valsts uzņēmumu dividenžu apmēru, bet trešais – noteikt banku transakciju nodokli un tā iegūt papildu naudu.

Saeimā ir izveidota koalīcijas pārstāvju darba grupa, kas pašlaik vērtē, vai NA priekšlikumi izmaksā norādīto 31 miljonu latu, pastāstīja darba grupas pārstāvis un Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Finanšu ministrija analizēs piedāvājumu un nāks klajā ar vērtējumu, vai šie priekšlikumi būtu akceptējami. Darba grupas tikšanās, kurā būtu jāprezentē šie aprēķini, ir plānota jau trešdien.

Pēc Ašeradena norādītā, darba grupā ir vienošanās, ka priekšlikumu virzīšana nedrīkst ietekmēt budžeta deficītu.

"Viena lieta, kas ir svarīgi, ka budžetu pirmajā lasījumā visi koalīcijas partneri ir gatavi akceptēt. Īstā politiskā cīņa sāksies budžeta otrajā lasījumā, kad mēs sagaidīsim visus priekšlikumus, arī opozīcijas, tad mēs mēģināsim saprast, kādā veidā sabalansēt šo budžetu. Līdz tam laikam darba grupa rūpīgi strādās pie tā, kādā veidā integrēt budžetā Nacionālās apvienības priekšlikumus," komentēja Ašeradens.

"Vienotības", kuras pārziņā ir Labklājības ministrija un demogrāfijas jautājumi, un NA nostāja būtiski atšķiroties.

"Nacionāla apvienība uzskata, ka galvenais, kas mums ir jārisina, – palielināt pabalstu apmēru, savukārt "Vienotība" uzskata, ka mums ir jākoncentrējas uz kvalitatīvu pakalpojumu attīstību vecākiem, lai vecāki ir droši, ka ne tikai, bērniņam piedzimstot, ir atbalsts, bet arī vēlāk – kvalitatīvs bērnudārzs, bezmaksas un kvalitatīva izglītība. Tur mums atšķiras šīs pozīcijas, bet ir pilnīgi skaidrs, ka mēs tuvināsimies šajās pozīcijās," uzskata Ašeradens.

Strādāt darba grupā ir deleģēti visu frakciju vadītāji – no "Vienotības" ir Dzintars Zaķis, kurš ir arī darba grupas vadītājs, no NA – Cilinskis, no Reformu partijas ir frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis un no neatkarīgo deputātu grupas ir Elīna Siliņa. Tāpat darba grupā ir pārstāvēti divi ministriju parlamentārie sekretāri – Finanšu ministrijas un Labklājības ministrijas – un pa vienam ekspertam no katras ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!