Foto: Viesturs Radovics, DELFI
Nacionālās apvienības deputāti rosina veikt izmaiņas Patvēruma likumā, paredzot sodīt personas par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu.

Grozījumus izstrādājuši Jānis Dombrava, Raivis Dzintars, Jānis Iesalnieks, Edmunds Teirumnieks un Rihards Kols.

Deputāti norāda, ka nelikumīgas robežu šķērsošanas fakts ir pastāvējis vienmēr, vienmēr ir bijuši cilvēki, kuri dažādu, pamatā – ekonomisku iemeslu dēļ, cenšas nelikumīgi šķērsot Eiropas Savienības (ES) robežu. Šis fakts rada papildus slodzi gan Valsts robežsardzei, gan arī valstij, tās iedzīvotājiem un valsts budžetam kopumā.

"Situācija iepriekšējos gados attiecībā uz pārkāpumiem, ko ir konstatējusi Valsts robežsardze un, kas saistīti ar nelikumīgu robežas šķērsošanu un uzturēšanos, imigrāciju, 2019. gadā veidoja ap 27,12 % jeb 3427 pārkāpumi no visiem Valsts robežsardzē konstatētajiem pārkāpumiem. 2018. gadā tie bija 19,19 %, jeb 2425 pārkāpumi. Kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi," norāda deputāti.

Tāpat deputāti pauž, ka Baltkrievijas šī gada organizētais hibrīduzbrukums ES un NATO austrumu robežai, tostarp arī Latvijas robežai, organizējot masveida nelegālo robežšķērsošanu, ir radījis nepieciešamību pat izsludināt ārkārtas situāciju pierobežā.

"Protams, ir jāstiprina robežsardzes kapacitāte, jāveic robežas fiziskā izbūve, kā arī citi, jau likumdošanā noteiktie pasākumi, tomēr, papildus iepriekšminētajam, būtu jānosaka kriminālatbildība personām, kuras nelikumīgi šķērso Latvijas robežu un kurām tiek atteikta bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršana. Šis fakts, iespējams, kaut nedaudz, bet tomēr, varētu atturēt no robežu šķērsošanas tās personas, kuras atbilstoši Patvēruma likumam šiem statusiem nekvalificējas," uzskata likumprojekta autori.

Deputāti rosina Patvēruma likumā paredzēt, ka personas, kuras sākotnēji ir nelikumīgi šķērsojušas Latvijas robežu un tām ir atteikta bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršana, tiek sauktas pie atbildības atbilstoši Krimināllikuma 284.pantam. Minētais Krimināllikuma pants paredz par valsts ārējās robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Līdzīgs sods būtu paredzēts arī par valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu, ja to ir izdarījusi persona, kurai ir noteikts izceļošanas aizliegums no Latvijas.

Jau ziņots, ka svētdien, 3. oktobrī, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 11 cilvēku mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu, portāls "Delfi" uzzināja Valsts robežsardzē.

Kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 1479 cilvēki.
Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto personu nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!