Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) uzsver, ka tās frakcijas deputāts Jānis Dombrava, kopā ar opozīciju balsojot pret eiro ieviešanas likumu, balsojis morāli atbildīgi un atbilstoši savai sirdsapziņai, norādīts NA paziņojumā presei, reaģējot uz "Vienotības" frakcijas aicinājumu vērtēt deputāta balsojumu.

NA pauž, ka respektē Saeimas Kārtības rullī un Ētikas kodeksā ietverto normu, ka "deputāts ir morāli atbildīgs savu rīcību (runām, balsojumiem u.c.)". "Deputāts nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu," un Dombrava ir rīkojies atbilstoši tam, skaidroja NA.

"Mēs respektējam likumu, kas ir pārāks par jebkuru starppartiju vienošanos," paudis NA pārstāvis Jānis Iesalnieks.

Tāpat NA uzskata, ka būtiski riski pastāv, gan ieviešot eiro, gan neieviešot. NA frakcijas pārējo deputātu atbalsts balsojumā par eiro ieviešanas likumu ir apliecinājis, ka lielākus riskus valsts nākotnei saskata, neieviešot eiro, tomēr NA uzskata, ka "arī vienpusēja un idealizēta informācijas pasniegšana jebkurā gadījumā ir negodīga attieksme pret Latvijas pilsoņiem".

Jau vēstīts, ka Saeimas plenārsēdē ceturtdien par eiro ieviešanas likumprojektu nobalsoja 52 deputāti no koalīcijas frakcijām, bet pret bija 40 deputāti, pārsvarā opozīcijas – Zaļo un Zemnieku savienības un "Saskaņas centra" (SC)- frakciju deputāti, kā arī viens koalīcijas pārstāvis – Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava. Savukārt atturējās divi tautas kalpi – Andris Bērziņš un Jānis Dūklavs no ZZS.

Dombrava portālam "Delfi" skaidroja, ka balsoja pret eiro ieviešanas likumu apzināti, nevis kļūdījās, jo uzskata – Latvijai būtu prātīgāk un izdevīgāk saglabāt latu. Viņš klāstīja, ka valstij būtu vairāk jādomā par nacionālo vērtību, tai skaitā nacionālās valūtas, saglabāšanu. Šis viņa atšķirīgais viedoklis koalīcijas partneriem un NA frakcijai bija zināms, un viņš nedomā, ka pēc šī balsojuma viņam frakcija būtu jāatstāj.

Dombravas balsojums pret eiro ieviešanas likumu izraisījis "Vienotības" deputātu iebildumus. Viņi aicinājuši NA izvērtēt Dombravas rīcību šajā balsojumā. Dombrava, balsojot pret eiro ieviešanas likumu, balsojis pret Latvijas neatkarības, drošības un ekonomiskās izaugsmes nostiprināšanu, pauda "Vienotības" frakcija.

NA frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis portālam "Delfi" pastāstīja, ka frakcija neplāno reaģēt uz partneru sašutumu par Dombravas balsojumu. Viņa viedoklis un balsojums "pret" eiro ieviešanu, kas bijis pretējs pārējiem koalīcijas frakciju deputātiem, ticis izrunāts un saskaņots trešdien frakcijas sēdē. Bijis skaidrs, ka kopējo balsojumu par eiro ieviešanas likumu tas neietekmēs.

Tāpat jau trešdien par to, kā balsos NA frakcijas deputāti, tostarp Dombrava, bijis zināms arī "Vienotības" frakcijai, tāpēc tās paustais aicinājums vērtēt Dombravas rīcību šajā balsojumā ir vērtējams kā "publikai domāta retorika", pauda Cilinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!