Foto: DELFI
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) vēlētos no "Jaunās Vienotības" līdera Krišjāņa Kariņa sadzirdēt gatavību uzņemties valdības veidošanu, tā žurnālistiem norādīja NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

NA uzskata, ka, lai arī līdzšinējie mēģinājumi izveidot valdību nav bijuši veiksmīgi un situācija ir sarežģīta, tā nebūt nav neatrisināma. Tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni laikā Dzintars apliecinājis, ka ir gatavs turpināt konsultācijas ar partijām un meklēt risinājumus, kā nonākt līdz jaunai valdībai.

Vaicāts, vai NA būtu gatava atbalstīt Kariņu kā premjeru, Dzintars atbildēja, ka vispirms gribētu dzirdēt no "Jaunās Vienotības" pārstāvja apliecinājumu, ka viņš ir gatavs šādos apstākļos vadīt valdību.

"Ja jautājums ir hipotētisks, tad Nacionālā apvienība noteikti būtu gatava apspriest šādu scenāriju. Mēs esam teikuši, ka nav būtiskākais, kas ir premjera amata kandidāts, būtiskākais ir, lai viņš spēj nodrošināt nepieciešamo vairākumu, sabalansēt intereses starp ļoti atšķirīgiem politiskajiem spēkiem," skaidroja NA līderis.

"Katrā gadījumā Nacionālā apvienība būtu atvērta runāt ar Kariņa kungu," uzsvēra politiķis.

Lūgts komentēt partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdera Arta Pabrika lēmumu atteikties no premjera amata kandidāta nominācijas iespējas, Dzintars pauda, ka NA respektē viņa lēmumu.

Ziņots, ka neoficiālās sarunās kā iespējamo kompromisa kandidātu premjera amatam politiķi min "Jaunās Vienotības" pārstāvi Kariņu.

Jau vēstīts, Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdien, 11. decembrī, tiekas ar 13. Saeimā ievēlēto partiju frakciju vadītājiem, lai pārrunātu politisko spēku redzējumu par valdības veidošanu un turpmākos soļus, liecina Valsts prezidenta darba kārtība.

Šīs tikšanās seko pēc Vējoņa lēmuma sagatavot rīkojumu, ar kuru atzīs par spēku zaudējušu savu aicinājumu Aldim Gobzemam ("KPV LV") veidot Ministru kabinetu. Vējonis norādīja, ka vēl aizvien vērojamas partiju un personu ambīciju izpausmes, otrajā vietā atstājot valsts intereses. Tas neveicinot iespējas panākt vienošanos par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Prezidents iepriekš neatklāja, vai nākamais premjera amata kandidāts būs no politiskām partijām vai "no malas", tas būs atkarīgs no sarunu gaitas.

Jāatgādina, ka jau desmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī Gobzemam, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, neizdevās izveidot valdību.

Tagad tiek gaidīts, ka prezidents nominēs trešo premjera amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!