Foto: DELFI

Nacionālā apvienība (NA) iestājas pret Daugavpils 12.vidusskolas pievienošanu mazākumtautību mācību iestādēm, paziņojumā medijiem pauž politiskais spēks.

NA norāda, ka plašu rezonansi izraisījusi Daugavpils domes iecere reorganizēt daļu pilsētas izglītības iestāžu, tostarp vienīgo vidusskolu pilsētā, kur mācības notiek tikai latviešu valodā - Daugavpils 12. vidusskolu.

Daugavpils 12. vidusskola ir viena no divām vēsturiskajām Daugavpils latviešu vidusskolām. Skolā mācības notiek tikai latviski, un arī starpbrīžos dzirdama latviešu valoda, norāda NA.

Politiskais spēks uzsver, ka "skolas skolēni regulāri uzrāda augstus sasniegumus mācību priekšmetu olimpiādēs, konkursos un citās norisēs, kā arī lieliskus centralizēto eksāmenu rezultātus, 2021. gada Latvijas Skolu reitingā ierindojoties 12. vietā lielo skolu grupā". Tāpat skola pievēršot īpašu uzmanību latviešu tradīcijām un svētkiem, kas atspoguļojas dažādās tematiskās norisēs.

"Skolas skolotāji un absolventi novērtē, ka pilsētā arvien vairāk runā valsts valodā, mainot vietējo vidi, kur krievu valoda iepriekš bijusi visai pašpietiekam," paziņojumā vēsta NA.

Saskaņā ar pieejamo informāciju Daugavpils dome plāno Daugavpils 12. vidusskolu apvienot ar vēl vienu vidusskolu un diviem bērnudārziem, radot bažas NA, ka tādējādi skolā varētu ieviest divas mācību valodas. Pašlaik skolai trūkst mazāk nekā desmit skolēnu, lai atbilstu valstī noteiktajam minimālajam skolēnu skaita kritērijam.

Pēc NA paustā, skolēnu vecāki un absolventi uzsver, ka interese par mācībām šajā skolā ir liela, piemēram, 1. klases uzņemšanā pieteikti vairāk nekā 100 skolēni, un šī gada 1. septembrī skolēnu skaits visdrīzāk atbilstu minimālajām prasībām.

"Daugavpils 12. vidusskolas piemērs apliecina, ka mācību valodai skolās ir būtiska nozīme vietējās vides veidošanā. Skola var ietekmēt ne vien latviešu valodas stāvokli sabiedrībā, bet arī izpratni par Latvijas vērtībām un tradīcijām, kā arī vienot cilvēkus," uzskata NA vadītājs Raivis Dzintars.

Pēc viņa paustā, skolas, kurās mācības notiek tikai latviski, nedrīkst padarīt par divu plūsmu mācību iestādēm. "Tas būtu solis atpakaļ ne vien pašiem skolēniem, bet visai pilsētai un valstij," piebilst Dzintars.

Pašlaik Daugavpils domē notiek sēde, kurā domnieki tiek iepazīstināti ar plānoto skolu tīklu reformu pilsētā.

Jau ziņots, ka, lai sakārtotu skolu tīklu, Daugavpilī izmaiņas piedzīvos 23 izglītības iestādes, informēja Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs (LKS).

Patlaban no 12 vidusskolām tikai septiņās skolēnu skaits pārsniedz Ministru kabineta noteikumos, kas stāsies spēkā šā gada 1. septembrī, paredzēto 120 skolēnu skaitu vidusskolas klasēs. Turklāt jāņem vērā arī kvalitātes kritēriji, kurus nesasniedzot, Izglītības un zinātnes ministrija sākumā izteiks brīdinājumu, bet vēlāk pārtrauks mērķdotāciju izmaksu pedagogu algām.

"Mēs vairs nevarēsim uzņemt vidusskolā skolēnus ar vidējo vērtējumu piecas balles, tam būs jābūt vismaz sešas balles," uzsvēra Vasiļjevs.

Viņš atgādināja, ka Izglītības pārvalde jau trīs gadus vēršas domē ar priekšlikumiem pilsētas izglītības iestāžu tīkla sakārtošanai, taču pašvaldībā lēmuma pieņemšana allaž atlikta. Ņemot vērā, ka šogad stāsies spēkā MK noteikumi par klašu piepildījumu, pašvaldībai lēmums šogad ir jāpieņem.

Vasiļjevs informēja, ka Izglītības pārvalde piedāvāja četrām izglītības iestādēm pazemināt izglītības pakāpi no vidusskolas uz pamatskolu. Pašvaldību šāds priekšlikums neapmierināja, tādēļ ir izstrādāta jauna pieeja, par kuru notiek sarunas ar Izglītības pārvaldi un iesaistītajām izglītības iestādēm, kā arī saņemts konceptuāls atbalsts iecerei.

Pašvaldība plāno apvienot kaimiņu skolas ar skaitliski mazākajām izglītības iestādēm. Kā skaidroja Vasiļjevs, bērnudārzus skolām plānots pievienot, lai bērniem notiktu vieglāka pāreja no vienas izglītības pakāpes uz nākamo.

Turklāt izglītības iestādes paudušas neapmierinātību par bērnu sagatavotības līmeni mācībām skolā 27 pirmsskolas izglītības iestādēs. Savukārt pamatizglītības zemā kvalitāte ir cēlonis visām problēmām nākamajās izglītības pakāpēs, secināts pašvaldībā.

Pašlaik izstrādātais izglītības iestāžu apvienošanas plāns paredz apvienot Daugavpils 3. un 9. vidusskolu, kam pievienotos arī 1. bērnudārzs, 13. vidusskolu plāno apvienot ar 15. vidusskolu un 28. un 30. bērnudārzu, 12. vidusskola apvienosies ar 10. vidusskolu un 10. un 13. pirmsskolas izglītības iestādi.

Tāpat plānots apvienot 16. un 17. vidusskolu ar 3., 5. un 7. pirmsskolas izglītības iestādi. Daugavpils Centra vidusskolai plāno pievienot 17. un 32. pirmsskolas izglītības iestādi, attīstot vēsturiski spēcīgās sporta virziena programmas.

Arī J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija darbotos kopā ar Daugavpils pilsētas 29. poļu pirmsskolas izglītības iestādi, savukārt Raiņa Daugavpils 6. pamatskolai pievienotu 11. bērnudārzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!