Foto: DELFI
Nacionālā apvienība (NA) asi novērtējusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) gatavotās izmaiņas Augstskolu likumā, kas paredz paplašināt svešvalodu lietojumu studiju procesā, uzskatot, ka tās ir pretējas valsts interesēm, ceturtdien izplatītā paziņojumā norādījusi NA valde.

"Izglītības un zinātnes ministrija ar zināmu stūrgalvību cenšas rosināt grozījumus Augstskolu likumā, kas paredzētu mainīt pašreizējo situāciju valsts valodas un svešvalodu lietojumā studiju programmās valsts dibinātajās augstskolās. (..) IZM piedāvātie grozījumi tiešā veidā skar valsts valodas politiku un ir vērtējami no viedokļa, kādu iespaidu tie atstās uz valsts valodas pozīcijām un faktisko lietojumu augstākajā izglītībā un zinātnē," pauž NA valde.

Pēc NA domām, pašreiz spēkā esošā likuma redakcijā noteiktie izņēmumi jau paver pietiekami plašas iespējas lietot svešvalodas, ko līdz šim augstskolas nebūt ne pietiekami plaši ir izmantojušas. Tāpat arī jāapzinās, ka jebkāda veida svešvalodu lietojuma papildu paplašināšana var notikt vienīgi uz valsts valodas lietojuma samazināšanas rēķina.

Tādēļ IZM neatlaidīgi virzītos grozījumus Augstskolu likumā NA vērtē kā Latvijas valsts interesēm neatbilstošus," pauž NA.

Iepriekš šo IZM virzīto iniciatīvu vienlīdz asi novērtējusi arī bijusī izglītības un zinātnes ministre, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete ( V).

Jau vēstīts, ka IZM sagatavotie Augstskolu likuma grozījumi radīti ar mērķi palielināt ES valstu valodu lietojumu augstskolās, kā arī plašāk piesaistītu starptautiskus mācībspēkus, tos izvēloties starptautiskos konkursos.

Paredzēts, ka grozījumi spēkā varētu stāties 2014.gada septembrī.

IZM iepriekš norādījusi, ka pašreizējās Augstskolu likuma normas ierobežo valsts dibināto augstskolu darbību ‒ gan īstenojot studiju programmas, gan piesaistot ārzemju mācībspēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!