Foto: LETA

Nacionālās apvienības (NA), kā arī partiju apvienību "Jaunā vienotība" (JV) un "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakciju deputāti tiesībsarga amatam virza līdzšinējo tiesībsargu Juri Jansonu.

Jansona otrais darbības termiņš amatā drīzumā noslēgsies, tāpēc bija nepieciešams izsludināt amata kandidātu pieteikšanas procesu, kas noslēgsies rīt, 5.februārī.

NA līderis Raivis Dzintars sacīja, ka deviņi minēto politisko spēku deputāti un pie frakcijām nepiederošais politiķis Atis Zakatistovs parakstījuši iesniegumu par Jansona izvirzīšanu amatam. NA ieskatā Jansona līdzšinējā pozīcija par izglītības valodu, kā arī darbs kopumā vērtējams labi, kas neizslēdz, ka viedokļi dažos jautājumos var atšķirties.

JV politiķis Arvils Ašeradens pastāstīja, ka politiskais spēks atsaucies NA un AP aicinājumam virzīt Jansonu atkārtotai apstiprināšanai amatā.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķis Gatis Eglītis uzsvēra, ka JKP Jansona kandidatūru neatbalstīs, norādot uz viņa saistību ar kādu politisko spēku.

Jansons ir gatavs kandidēt uz tiesībsarga amatu. Saeima gan ir pieņēmusi Tiesībsarga likuma grozījumus, kas vienai personai minēto amatu ļauj ieņemt ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Likumā gan ietverts izņēmums, jauno normu neattiecinot uz Jansonu, jo vēlēšanas paredzētas jau šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!