Foto: LETA
Premjera Valda Dombrovska (V) lēmums, atlaižot kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (NA), ir nepamatots, un argumenti šādai rīcībai – absurdi, teikts Nacionālās apvienības (NA) valdes un frakcijas paziņojumā.

Par tālāku darbību valdībā NA lemšot pēc tam, kad tiks panākta vienošanās par 2014.gada valsts budžetu, kurā apvienība izvirzījusi vairākus nosacījumus. Savukārt ar kultūras ministra amata kandidāta izvirzīšanu tā pagaidām nesteigsies.

Trešdien, 18.septembrī, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valdes un frakcijas apvienotajā sēdē tika skatīti jautājumi par aktualitātēm politikā, valdības un NA ministriju darba aktualitātes. Sanāksmē secināts, ka pārmest nesaprašanos ar nozari laikā, kad ministrei izveidojusies laba sadarbība un pausts atbalsts no lielākajām kultūras nozari pārstāvošajām organizācijām un iestādēm, esot neloģiski.

"Nav skaidrs, kāpēc premjers nav atlaidis nevienu citu ministru, jo komunikācijas problēmas un reālas problēmas sadarbībā ar nozari bijušas izteikti vērojamas gan VARAM, gan Izglītības un zinātnes ministrijā, gan Veselības, gan Labklājības un citās ministrijās", tā situāciju analizēja NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Ir acīmredzami, ka premjera īstā motivācija, panākot Jaunzemes - Grendes demisiju, bija cita, nevis tā, kas pausta oficiālajos skaidrojumos. Nacionālā apvienība uzskata, ka būtiskākais iemesls šādai premjera un viņa pārstāvētās partijas rīcībai ir atriebība par principialitāti ar 2014. gada budžetu saistītajās prasībās, ir pārliecināti NA politiķi.

Nacionālās apvienības uzstādījumi ietvēra esot prasību nākamgad pārtraukt uzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem par nekustamā īpašuma iegādi. Tāpat prasība prioritāri atbalstīt dzimstības veicināšanas pasākumus un sniegt nozīmīgu atbalstu jaunajām māmiņām, kā arī prasību pēc adekvāta finansējuma Latvijas kultūrai.

Ministre godprātīgi pildījusi valdības deklarācijā un partijas programmā izvirzītos uzdevumus, kā arī panākusi ievērojamu progresu gan nozares finansēšanā (papildus 10,5 miljoni latu nākamā gada budžeta projektā), gan caurspīdīgā un saprotamā finansējuma izmantošanā. Ja problēmas ministres darbā ir bijušas, tad tās galvenokārt bija saistītas ar ārējā tēla jautājumiem, nevis paveikto darbu, uzsver NA.

"Jebkura aktīva politiķa darbība rod gan atbalstītājus, gan noliedzējus. Ministrei bija arī opozicionāri, kas sazobē ar topošu partiju politiķiem prata rīkot skaļas nomelnošanas kampaņas, taču šīs grupas ne tuvu nav uzskatāmas par nozari vai nozīmīgiem tās pārstāvjiem," turpina NA frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis.

Nacionālā apvienība pauž atbalstu kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei - Grendei, kā arī pauž pateicību par nesavtīgo ieguldījumu, aizstāvot Latvijas kultūru un liekot nozīmīgus stūrakmeņus nozares attīstībā.

Nacionālā apvienība iestājas par izvirzītajiem mērķiem 2014. gada budžetā. Par tālāku darbību valdībā apvienība lems pēc tam, kad tiks panākta vienošanās par 2014. gada budžetu. Jaunu ministra kandidātu Nacionālā apvienība neizvirzīs sasteigti, jo ministra pienākumus šobrīd pildīs tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Jau ziņots, ka premjers pirmdien parakstīja rīkojumu par Jaunzemes - Grendes  atbrīvošanu no kultūras ministres amata. premjers piektdien pieprasīja kultūras ministres Jaunzemes-Grendes demisiju. Šādu lēmumu viņš pieņēma divas dienas pēc tam, kad kultūras ministre bija atbrīvojusi no amata Latvijas Nacionālās operas direktoru Žagaru uzticības zaudēšanas dēļ.

Dombrovskis aicinājis nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu. Premjers arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Savukārt vēl pirms tam NA izvirzīja prasības nākamā gada budžetam, solot to atbalstīt tikai, ja  tiks panākta vienošanās par dzimstības veicināšanas pasākumiem, uzturēšanās atļauju "tirdzniecības" pārtraukšanu un atbalstu kultūras nozarei. Bet Reformu partija piedāvā noteikt Satiksmes ministrijas pārziņā esošajām ostām peļņas nodokli

Koalīcija gan pagaidām nepanāca vienošanos ne par vienu no šiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!