Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) 14. Saeimas vēlēšanās premjera amatam virza Siguldas novada domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu, savukārt novadu sarakstu līderi būs Saeimas spīkere Ināra Mūrniece, ekonomikas ministre Ilze Indriksone, deputāti Edvīns Šnore un Edmunds Teirumnieks, liecina Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegtais politiskā spēka kandidātu saraksts rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Mūrniece būs līdere NA Rīgas sarakstā. Ar otro kārtas numuru galvaspilsētā kandidēs kultūras ministrs Nauris Puntulis, bet ar trešo – Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

NA Rīgas sarakstā iekļauti arī deputāti Ritvars Jansons un Aleksandrs Kiršteins, Rīgas domes deputāti Ieva Siliņa un Jurģis Klotiņš, zemkopības ministra padomnieks Edvards Ratnieks, Latvijas Darba devēju konfederācijas Sociālās drošības, veselības aprūpes un nodokļu eksperts Pēteris Leiškalns, Ukrainas centra jauniešiem un bērniem Latvijā vadītāja Olga Berga u.c.

NA premjera amata kandidāts Mitrevics būs politiskā spēka līderis Vidzemes sarakstā. Aiz viņa sarakstā iekļauti deputāti Raivis Dzintars, Jānis Dombrava un Jānis Iesalnieks.

Šajā sarakstā iekļauts arī zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Andris Čuda u.c.

Indriksone ir līdere NA Kurzemes sarakstā. Ar otro kārtas numuru kandidē ekonomikas ministres biroja vadītājs Artūrs Butāns, bet ar trešo numuru - Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Zariņš.

Šajā sarakstā iekļauts arī Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Kronbergs, rakstnieks Rimants Ziedonis, tekstilmāksliniece Baiba Rītere u.c.

Zemgales saraksta pirmais numurs ir Šnore. Ar otro numuru šajā novadā kandidē bijušais ekonomikas ministrs, savulaik no "KPV LV" 13. Saeimā ievēlētais deputāts Jānis Vitenbergs, bet ar trešo numuru – premjera padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks.

Savukārt Latgales saraksta līderis ir Teirumnieks. Ar otro kārtas numuru kandidē kultūras ministra biroja vadītāja Marika Zeimule, bet trešo – Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas direktors Aivars Broks. Latgales sarakstā iekļauta arī deputāte Janīna Kursīte-Pakule, Andrejs Faibuševičs u.c.

14. Saeimas vēlēšanās no NA kandidēs kopumā 115 cilvēki, no kuriem 73% ir vīrieši, bet 27% – sievietes. Kandidātu vidējais vecums ir 47 gadi. Jaunākais kandidāts ir 21 gadu vecs, bet vecākais – 82 gadu vecs. 87% kandidātu ir ar augstāko izglītību.

Gaidāmajām Saeimas vēlēšanām NA izraudzījusies moto "Vienā valodā". Politiskajā spēkā skaidroja, ka, no vienas puses, tas iezīmē latviešu valodu kā mūsu identitātes pamatu, bet, no otras puses, mudina runāt vienā valodā – kā politiķiem ar tautu, tā arī visai sabiedrībai vienam ar otru, lai mēs viens otru sadzirdētu, saprastu, sadarbotos un būtu vienoti.

Pēc Latvijas Televīzijas pasūtītā pētījumu centra SKDS partiju reitinga, jūnijā NA bija otrs populārākais politiskais spēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!