Foto: LETA

"Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāta Andreja Elksniņa rosinājums atsaukt no amata tieslietu ministru Jāni Bordānu (NA) saistībā ar izteikumiem par kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu uzskatāms par "politisku izrādīšanos", savukārt par Čalovska gadījumu un cilvēku izdošanu tiesāšanai ārvalstīs būtu būtiski rūpīgi padiskutēt, portālam "Delfi" teica Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs un bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.


Viņš uzskata, ka lemšana par un ap Čalovska izdošanu vai neizdošanu Amerikas Savienotajām valstīm (ASV) ir tikusi pārāk politizēta un arī Elksniņa izteikumi saistāmi ar vēlmi "izmantot situāciju par labu sev un "Saskaņas centram"".Bērziņaprāt, Saeimā, piedaloties cilvēktiesību un starptautisko tiesību ekspertiem būtu jānotiek diskusijai par to, vai un cik ļoti Latvijas pilsoņi "bauda valsts aizsardzību attiecībā uz izdošanas procedūru" un vai šajā jautājumā nav kas uzlabojams.

Jau vēstīts, ka SC deputāts Andrejs Elksniņš paziņojis, ka saistībā ar notikumiem ap kibernoziegumos apsūdzētā Čalovska izdošanu ASV, NA vajadzētu atsaukt pašreizējo tieslietu ministru Bordānu.

Viņa skatījumā, tieslietu ministra amatā pašlaik atrodas nepareizais cilvēks un NA pienākums, ja tai rūp Latvijas pilsoņu likteņi, būtu atsaukt Bordānu no šī amata.

"Patiesi apbrīnojama bija tieslietu ministra retorika pēdējās dienās. Tā varētu darīt kaunu jebkuram juristam un katram godprātīgam pilsonim. Bordāna kunga pērles  par to, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir apmaldījies trijās priedēs un ka Latvijas varas iestādes neko īpaši negaidīs no Eiropas Cilvēktiesību tiesas, vien ko vērtas," izteicies Elksniņš.

Bordāns dienu pēc valdības balsojuma par Čalovska izdošanu tiesāšanai ASV izteicās, ka Latvijas un ASV izdošanas līgumā grozījumi nav nepieciešami, bet ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) ir apmaldījies trīs priedēs. Rinkēvičs, kurš tāpat kā citi Reformu partiju pārstāvošie ministri bija pret Čalovska izdošanu, izteicies, ka nepieciešams uzsākt diskusijas par to, vai nav jāpārskata Latvijas un ASV izdošanas līgums, paredzot stingrākas prasības attiecībā uz cilvēktiesību ievērošanu un garantijām soda izciešanai Latvijā. Līgumā neesot noteikts nedz šādu sarunu ilgums, nedz arī to formāts un nepieciešamība nonākt līdz kādam lēmumam.

"Es domāju, ka Rinkēviča kungs ir apmaldījies trīs priedēs. Viņš ir sajaucis tieslietu varu ar ministra amatu," komentēja Bordāns.

Savukārt divas dienas pēc valdības lēmuma izdot Čalovski tiesāšanai ASV Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) apturējusi kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska izdošanu uz ASV.

ECT ir pieņēmusi Čalovska advokātu sūdzību pret Latviju par viņa izdošanu, tāpēc, līdz lieta nebūs izskatīta, apsūdzēto izdot tiesāšanai ASV ECT aizliedz. Šo sūdzību ECT skatīs prioritārā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!