Foto: LETA
Nacionālās apvienības (NA) Rīgas nodaļas valde trešdien vienbalsīgā balsojumā nolēmusi par Rīgas mēra kandidāti izvirzīt tieslietu ministra padomnieci un Latvijas Universitātes (LU) Juridskās fakultātes lektori Baibu Broku, portālu "Delfi" informēja NA pārstāve Laila Ozoliņa.

Broka jau iepriekš minēta kā NA kandidāte uz Rīgas mēra amatu, taču partijas Rīgas nodaļa par to vēl nebija nobalsojusi.

Broka pēc šī balsojuma paudusi gandarījumu. "Esmu pateicīga kolēģiem par izrādīto godu un uzticību. Rīgas pašvaldībā ir nepieciešamas gan politiskas, gan saimnieciskas pārmaiņas. Rīgas domes vadība jāmaina ar profesionālu un efektīvu darbu. Rīga nedrīkst būt apzināti nošķirta no valsts, tai jāatgriežas un jāintegrējas Latvijas sociālajā un politiskajā apritē. Prognozēju, ka, izmantojot latviešu kultūrai un nacionālajai identitātei tuvas vērtības un vēlētājiem solīto, NA var gūt ļoti labus rezultātus gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās".

Savukārt NA Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis norādījis, ka "Baibas Brokas zināšanas un pieredze ļaus viņai kļūt par Nacionālās apvienības līderi priekšvēlēšanu procesā, un viņai ir redzējums, kā Rīgai kļūt par modernu, latvisku un videi draudzīgu pilsētu”.

Rīgas pilsētas attīstības programma un deputātu kandidātu saraksts tiks prezentēti 6. novembrī pēc NA valdes sēdes Rīgas nodaļas preses konferencē, informēja Ozoliņa. Broka ir tiesību zinātņu maģistre un patlaban studē Latvijas Universitātes doktorantūrā. Ar savu darbu juriste sevi ir apliecinājusi kā profesionāla tiesību sistēmas speciāliste.

Patlaban Broka ir valsts akciju sabiedrības "Latvijas gaisa satiksme" valdes locekle, tieslietu ministra Jāņa Bordāna padomniece ES un Civiltiesību, komerctiesību jautājumos un LU Juridiskās fakultātes lektore. Broka ir vairāku zinātnisku rakstu un pētījumu autore civiltiesību un komerctiesību jomā un viena no privātās un publiskās partnerības likuma līdzautorēm.

Jau vēstīts, ka Saeimas koalīcijā esošā NA ir paziņojusi, ka Rīgas domes vēlēšanās startēs ar atsevišķu sarakstu, nevis kopā ar "Vienotību" vai Reformu partiju. Viens no NA līderiem Raivis Dzintars šo lēmumu portālam "Delfi" skaidroja ar atšķirīgu viņa vadītā politiskā spēka ideoloģiju.

"Ļoti vienkārši. Uzskatām, ka mums salīdzinājumā ar partijām, ar ko varētu veidot kopīgu sarakstu, ideoloģijas un vērtības ir atšķirīgas. Veidojot kopīgus sarakstus ar atšķirīgu vērtību organizācijām, bieži vien daļu atbalstītāju var zaudēt. Viņi aiziet kaut kur citur, iespējams, nobalso par kaut ko neprognozējamu, un tās balsis ir pazaudētas," viņš klāstīja.

Par atsevišķu startu paziņojusi arī Reformu partija, tās programmu startam Rīgas domes vēlēšanās vadīs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Tikmēr vēl nav zināms koalīcijas līdera - " Vienotības" - mēra amata kandidāts.

Savukārt par kopīgu startu paziņojusi pašreizējā RD koalīcija - "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai", viņu Rīgas mēra kandidāts ir pašreizējais pilsētas galva Nils Ušakovs.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS jūlijā rīkotās aptaujas dati liecina – RD vēlēšanās 50% balsstiesīgo rīdzinieku, kas ir izdarījuši izvēli, balsotu par "Saskaņas centru" (SC). Par "Vienotību" savu balsi gatavi atdot 20,9% aptaujāto pilsoņu, bet par Nacionālo apvienību - 14,3%. Savukārt pārējās partijas nesasniegtu pat nepieciešamo piecu procentu robežu, lai iekļūtu Rīgas domē, - Latvijas Zaļajai partijai būtu 3,4%, Reformu partijai - 3,3%, Latvijas Zemnieku savienībai - 3,1%, bet atlikušās partijas saņemtu mazāk par 2% balsu.

Atbilstoši pētījuma rezultātiem SC iegūtu 35 deputātu mandātus, "Vienotība" - 15 mandātu, bet Nacionālā apvienība - 10 mandātu.

Aptauja notika no 5.jūnija līdz 4.jūlijam, un tajā piedalījās 1944 cilvēki vecumā no 18 gadiem, kas deklarējuši savu dzīvesvietu Rīgā. Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS aptauju veica pēc apvienības "Saskaņas centrs" pasūtījuma.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 2013.gada 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!