Foto: LETA
Nacionālās apvienības (NA) deputāti rosina ar likumu liegt partijām publiski slavināt kara noziegumus.

Deputāti Edvīns Šnore, Raivis Dzintars, Ritvars Jansons, Jānis Dombrava un Janīna Kursīte-Pakule izstrādājuši grozījumus Politisko partiju likumā, aicinot tos nodot izvērtēšanai Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

NA deputāti rosina papildināt likumu, nosakot, ka partijām savā darbībā aizliegts publiski slavināt, noliegt vai attaisnot genocīdu, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru, kara noziegumu, kā arī veikt vai atbalstīt darbības, kas vērstas uz demokrātisku valstu teritoriālās integritātes, suverenitātes, neatkarības vai konstitucionālās iekārtas graušanu.

Deputāti likuma izmaiņas pamato ar faktu, ka pēdējo gadu laikā Krievija ir atkārtoti veikusi agresīvas darbības attiecībā uz savām kaimiņvalstīm. 2008. gadā tā uzbruka Gruzijai, 2014. gadā Ukrainai, anektēja Krimas pussalu, atbalstīja separātistus Ukrainas austrumos.

Tāpat 2022. gada februārī Krievija oficiāli atzina tā saucamo Luganskas un Doņeckas tautas republiku neatkarību, bet šā gada 24. februārī izvērsa visaptverošu militāro uzbrukumu Ukrainai, bombardējot pilsētas, nogalinot tūkstošiem Ukrainas pilsoņus un veicot masveida kara noziegumus.

"Lai arī Latvijas Saeima ir nosodījusi Krievijas agresiju Ukrainā, ir sabiedrības daļa, kas to atbalsta. Šādus noskaņojumus ir veicinājusi Krievijas propaganda, kā arī atsevišķu politisko spēku pārstāvji, kas pauduši atbalstu Krievijas īstenotajām darbībām," pauž NA deputāti.

Likumprojekta autori uzskata, ka tādas politiskās partijas, kas atbalsta Krievijas agresīvo politiku un attaisno tās noziegumus, apdraud Latvijas drošību un ir pretrunā Latvijas nacionālajām interesēm.

Jau vēstīts, ka Latvijas Krievu savienības (LKS) aktivitātes ir vērstas uz Krievijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu, tāpēc Valsts drošības dienests (VDD) aicinājis partiju novērst turpmākas nelikumīgas darbības, brīdinot, ka pretējā gadījumā dienests pret to izmantos likumā noteiktos instrumentus, apstiprināja VDD.

VDD, vērtējot norises informatīvajā telpā, vairākkārt konstatējis LKS un tās pārstāvju aktivitāšu neatbilstību demokrātiskajām vērtībām un Latvijas nacionālās drošības interesēm.

Kā uzsvēra LKS Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs, brīdinājums no VDD saņemts apmēram pirms mēneša. Pēc politiķa paustā, nekas neliecina, ka LKS būtu pārkāpusi likumus, turklāt šajā brīdinājumā par likumiem neesot bijusi runa.

"Brīdinājumā VDD norādīja, ka LKS nedrīkst atbalstīt agresiju. Tāpat viņi norādīja uz Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas balsojumu EP, kur viņa neatbalstīja rezolūciju pret Krievijas agresiju Ukrainā. Mēs visi saprotam, ka tas nav likuma pārkāpums, bet gan politisks balsojums, kas ir katra deputāta izvēle," sacīja LKS līdzpriekšsēdētājs.

Tāpat LKS esot lūgusi atturēties no kara apspriešanas sociālajos tīklos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!