Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) patlaban neplāno vērsties pret Ogres mēru Egilu Helmani, kurš pērn decembrī ticies ar Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Krievijas un Latvijas dubultpilsoni miljardieri Pjotru Avenu, pirmdien, 6. februārī, preses konferencē pēc koalīcijas partneru sanāksmes pavēstīja NA pārstāvis Jurģis Klotiņš.

Uz mediju pārstāvju jautājumu, vai NA plāno izslēgt Helmani no politiskā spēka rindām un aicināt viņu pamest Ogres mēra amatu, Klotiņš uzsvēra, ka NA šobrīd neplāno nevienu no minētajām darbībām.

Tajā pašā laikā viņš informēja, ka NA valdē un Saeimas frakcijā valda vienprātība, ka Helmaņa rīcība nav atbalstāma, bet tā bijusi kļūda.

Aicināts vērtēt Helmaņa gadījumu, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka viņš nevēlas komentēt koalīcijas partneru iekšējās diskusijas.

Savukārt "Apvienotā saraksta" (AS) frakcijas vadītājs Edgars Tavars norādīja uz AS ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas sadarbību ar NA.

"Helmani zinu personīgi. Zinu viņa stingro un nepārprotamo pozīciju, atbalstot Ukrainu karā pret Krieviju. Viņš darīs un dara visu, lai Ukraina uzvarētu Krieviju. Nav ne mazāko šaubu, ka viņš atrodas Ukrainas pusē," pauda Tavars.

Jau vēstīts, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā atcelta februārī plānotā Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena porcelāna privātkolekcijas izstāde, liecina informācija muzeja mājaslapā.

Krievijas un Latvijas dubultpilsonis miljardieris Avens 2022. gada decembrī uzturējies Latvijā un savā īpašumā ticies ar Nacionālās apvienības politiķi Helmani, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums ziņoja, ka tā rīcībā ir arī fotogrāfijas, kas liecina, ka Ogres novada mērs Helmanis pats ticies ar Avenu. Šo tikšanos viņi abi raidījumam apstiprinājuši, taču jau pēc sižeta izveidošanas. Kā vēstīja "Nekā personīga", jautāts, vai viņš iepriekš ir ticies vai komunicējis ar Avenu, Helmanis to noliedz. Nedēļas nogalē viņš gan esot sazinājies ar raidījuma veidotājiem, apgalvojot, ka iepriekš notikušajā intervijā viņš esot pārpratis jautājumu.

Avena kolekcija, kuru mērs Helmanis sauca par unikālu un iepriekš neredzētu, pirms astoņiem gadiem ir izrādīta Madonā, tāpat tā bijusi izstādīta arī Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī un Rīgā. Ja mākslas darbi tiktu atvesti uz Ogres muzeju, tie būtu jāapdrošina – parasti šīs izmaksas sedz muzejs. Šai gadījumā tā būtu Ogres novada pašvaldība, jo muzejs atteicies no jebkādu līgumu slēgšanas ar sankcijām pakļauto Avena fondu. Par sankciju pārkāpšanu var draudēt arī kriminālatbildība. Sods tādā gadījumā varētu attiekties uz pašvaldību, ziņoja "Nekā personīga".

To, ka pieņemts lēmums izstādi atcelt, portālam "Delfi" iepriekš apliecināja arī Ogres vēstures un māklas muzeja direktore Evija Smiltēna. Savukārt Helmanis sociālajos medijos, tai skaitā Ogres novada oficiālajā "Facebook" profilā, publicējis izvērstu skaidrojumu, uzsverot, ka izstāde tiks noorganizēta, kad "būs nosēdušies politisko pārpratumu putekļi".

Jau ziņots, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā 1. februārī bija ieplānots atklāt izstādi "Rīgas mākslas porcelāns. 1925 – 1940" ar darbiem no Avena kolekcijas.

Bija plānots, ka izstādē būtu aplūkojami gleznotāju Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un grafiķa Sigismunda Vidberga porcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" 1920. gados tapušie darbi.

Sākotnēji par izstādes ieceri rakstīja "Delfi", bet vēlāk Ogres muzejā plānotajai ekspozīcijai uzmanību pievērsa arī citi mediji. Pretenzijas pret izstādes norisi paudusi arī Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!