Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) nolēmusi tieslietu ministra amatam izvirzīt juristu Jāni Bordānu, kurš līdz šim bija Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, un ministrijas parlamentārā sekretāra amatam virzīt advokātu Aigaru Lūsi, žurnālistiem pastāstīja Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Nacionālā apvienība (NA) nolēmusi tieslietu ministra amatam izvirzīt juristu Jāni Bordānu, kurš līdz šim bija Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, un ministrijas parlamentārā sekretāra amatam virzīt advokātu Aigaru Lūsi, žurnālistiem pastāstīja Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") atbalsta Bordāna kandidatūru ministra amatam un jau drīzumā par to varētu lemt arī Saeima.

NA jauns tieslietu ministra amata kandidāts ir jāizvirza, jo pagājušajā nedēļā līdzšinējais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība) atkāpās no amata, pamatojot to ar atšķirīgiem viedokļiem starp viņu un premjeru Valdi Dombrovski ebreju īpašumu restitūcijas jautājumā.

Dombrovskis žurnālistiem norādīja, ka Bordāna kandidatūra ir atbalstāma, un premjers aicinās tuvākajā laikā sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai Bordānu apstiprinātu tieslietu ministra amatā.

Viņš arī atgādināja, ka Bordāns bija viens no kandidātiem tieslietu ministra amatam, kad veidoja tagadējo valdību. Toreiz viņa kandidatūra bija zināma un bija saņemts akcepts tai.

"Šis jautājums jau ir izrunāts "Vienotībā", saskaņots ar prezidentu, līdz ar to nav nekādu problēmu Bordāna kandidatūras virzīšanai," sacīja Dombrovskis.

Saeimas sēdi Bordāna apstiprināšanai varētu sasaukt nākamnedēļ, iespējams, ceturtdien, 5.jūlijā.

Dzintars pēc NA un "Vienotības" tikšanās trešdien žurnālistiem pastāstīja, ka tikšanās laikā arī panākts "Vienotības" atbalsts vairākos NA svarīgos jautājumos, piemēram, jautājumā par māmiņu algu izmaksu termiņa palielināšanu. To apstiprināja arī Dombrovskis.

"Tie jautājumi, par ko esam divpusēji vienojušies, jau ir atspoguļoti valdības deklarācijā," teica Dombrovskis un norādīja, ka šie jautājumi būtiskas problēmas nevarētu sagādat un tuvākajā laikā tos ir paredzēts pārrunāt koalīcijas sēdē.

Bordāns jau iepriekš, veidojot Dombrovska trešo tagadējo valdību, izskanēja kā iespējamais kandidāts uz tieslietu ministra amatu.

Advokāts Jānis Bordāns, kurš 2011.gada vasarā pameta "Vienotību", iepriekš bijis Dombrovska padomnieks tieslietu jautājumos, kā arī premjera parlamentārais sekretārs laikā, kad tieslietu ministra posteni pameta Mareks Segliņš (Tautas partija) un ilgu laiku nevarēja atrast tieslietu ministru.

Bordāns beidzis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti. Papildus studijām viņš mācījies Londonas Universitātes Komerctiesību studiju centrā. Viņš bijis Saeimas deputāts, strādājis prokuratūrā.

Savukārt Aigars Lūsis ir zvērināts advokāts un maksātnespējas procesa administrators. Viņš startēja pēdējās Saeimas vēlēšanās no Nacionālās apvienības saraksta, taču parlamentā neiekļuva.

Lūša vārds ziemā izskanēja saistībā ar "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesu, proti, viņu Finanšu un kapitāla tirgus komisija izvirzīja bankas administratora amatam, taču vēlāk pēc konsultācijām, tostarp ar tiesībsargājošajām institūcijām, viņa kandidatūru atsauca. Komisija toreiz to skaidroja ar saņemto informāciju par Lūša reputāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!