Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – TB/LNNK nākamā gada budžetā vēlas panākt valsts atbalstu demogrāfijas problēmu risināšanai un dod mājienu, ka bez finansējuma šai jomai varētu arī neatbalstīt budžetu kopumā, kas liktu koalīcijas meklēt opozīcijas atbalstu vai arī novestu pie valdības krišanas.

Apvienības līdzpriekšsēdētāji uzskata, ka demogrāfijas risinājumiem ir jābūt valdības prioritātei, "kas atspoguļojas valsts budžetā". "Šis jautājums Nacionālai apvienībai būs izšķirošs, lemjot par atbalstu nākamā gada budžetam," teikts apvienības paziņojumā medijiem. Nacionālās apvienības demogrāfijas risinājumu piedāvājuma kopējās izmaksas 2013. gada budžetā sasniedz 31,6 miljonus latu.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uz portāla "Delfi" jautājumu, vai, negūstot koalīcijas atbalstu izstrādātajam demogrāfijas attīstības plānam, NA varētu neatbalstīt 2013.gada budžetu kopumā, atbildēja - koalīcijas partneru atbalsts šim NA par nākamā gada prioritāti atzītajam plānam "izšķirs, vai mēs būsim gatavi balsot par 2013.gada budžetu".

Dzintars gan piebilda, ka, diskutējot ar pārējiem politiskajiem spēkiem par demogrāfijas attīstības plānu, varētu mainīt nelielas tā detaļas, taču vairāk nekā 31 miljona latu pieprasījums budžetā ir pamatots. Dzintars uzsvēra, ka dzimstības uzlabošanas plāns ir sagatavots kopā ar demogrāfijas speciālistiem, kā arī rūpīgi izdiskutēts Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā.

NA līdzpriekšsēdētājs pagaidām vēl nezināja teikt, kad konkrēti koalīcijas sadarbības padomes darba kārtībā iekļaus jautājumu demogrāfijas attīstības plānu, taču tas būšot tuvākajā laikā.

"Ja valdībai būtu jārod līdzekļi, lai glābtu kādu banku vai ieguldītu naudu aviokompānijā, finanšu ministrijai izdotos atrast krietni lielākus līdzekļus. Dzimstības atbalsta piedāvājums ir Nacionālās apvienības absolūta prioritāte 2013. gada budžetā, par ko jau savlaicīgi esam brīdinājuši koalīcijas partnerus. Valdības atbalsts demogrāfijas piedāvājumiem izšķirs to, vai Nacionālā apvienība balsos par 2013. gada budžetu," apvienības izplatītajā paziņojumā norāda Dzintars.

Arī NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzskata, ka premjeram un finanšu ministram beidzot ir skaidri jāpauž savs viedoklis par to, vai demogrāfijas jautājumu risināšana ir viņu prioritāte. "Nacionālā apvienība ir nākusi ar skaidru piedāvājumu, kas pēc ekspertu domām būtu nozīmīgs atbalsts dzimstības veicināšanā. Ja šo prioritāti neatbalstīsim, tad visas pārējās prioritātes ar laiku kļūs liekas," pauž Bērziņš.

Pašlaik Finanšu ministrija (FM) apkopo priekšlikumus nākamā gada budžetam, un valdība sāks izskatīt budžeta projektu un jau nākamās nedēļas beigās plāno iesniegt to Saeimā.

Budžeta pieņemšanai Saeimā nepieciešams vairāk nekā puses no 100 deputātu atbalsts. Pašreizējai koalīcijai – "Vienotībai", NA, Reformu partijai un neatkarīgo deputātu grupai – ir 56 balsis, bet NA parlamentā ir 14 deputāti, bez kuru atbalsta koalīcijai vairs nepietiktu balsu budžeta pieņemšanai.

Savukārt Saeimas Kārtības rullis paredz – ja Saeima, balsojot par Ministru kabineta iesniegto gadskārtējo valsts budžeta projektu pirmajā vai otrajā lasījumā, to noraida, uzskatāms, ka izteikta neuzticība valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!