Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Nākamajā koalīcijā jāstrādā trim politiskajiem spēkiem – "Jaunajai vienotībai", Nacionālajai apvienībai (NA) un Apvienotajam sarakstam (AS), ceturtdien, 6. oktobrī, pavēstīja NA līderis Raivis Dzintars. Tādējādi šie politiskie spēki kā savu partneri neredz partiju "Progresīvie".

NA un AS pārstāvji ceturtdien tikās, lai pārrunātu nākamās valdības koalīcijas veidošanu un abu partiju prioritātes 14.Saeimā.

Preses konferencē pēc politisko spēku tikšanās Dzintars pavēstīja, ka nedaudz laika sarunās tika veltīts arī potenciālajam koalīcijas sastāvam.

"Valdībai jāstrādā trīs politisko spēku koalīcijā. Konstatējām, ka neredzam citu sadarbības modeli, kas būtu rīcībspējīgs nākamās Saeimas laikā," sacīja NA pārstāvis.

Dzintars uzsvēra, ka NA un AS pozīcija ir vienota – valdība jāveido trim partijām, tostarp JV. Šim paustajam pievienojās arī AS virzītais premjera amata kandidāts Uldis Pīlēns.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pēc tikšanās ar 14. Saeimā ievēlēto politiskos spēku – Apvienotā saraksta (AS), Nacionālās apvienības (NA) un partijas "Progresīvie" - pārstāvjiem "Jaunās vienotības" virzītais Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) neredz nepārvaramus šķēršļus izveidot nākamo koalīciju četru koalīcijas partneru sastāvā.

Trešdien, 5. oktobrī, pēc tikšanās ar "Progresīvo" pārstāvjiem Kariņš informēja, ka puses pārrunājušas dažādus tematus, bet galvenokārt par ekonomikas izaugsmi, iekšējo un ārējo drošību, kā arī izglītību.

Viņš piebilda, ka "Progresīvie" apliecinājuši atbalstu valsts aizsardzības dienesta izveidei, kā arī politiskais spēks paudis atbalstu izglītības procesu nodrošināt tikai valsts valodā.

"Pēc interesantām diskusijām, savelkot kopā, es neredzu nevienu nepārvaramu šķērsli, kāpēc mēs nevarētu strādāt ar "Progresīvajiem", neredzu šķēršļus, kāpēc nevaram izveidot spēcīgu valdību no četriem politiskajiem spēkiem – JV, AS, NA un "Progresīvajiem"," pauda Kariņš.

Vienlaikus viņš piebilda, ka šonedēļ notika 14. Saeimā ievēlēto partiju pirmais sarunu raunds, tomēr esot vēl virkne jautājumu, par kuriem sarunas tiks turpinātas jaunnedēļ.

Runājot par četru partiju koalīcijas ideoloģiskajām atšķirībām, Kariņš atgādināja par līdzšinējo koalīciju, kura vairākus jautājumus atrunājusi koalīcijas līgumā. Viņš neizslēdz situāciju, ka nākamajā koalīcijas līgumā arī varētu ietvert dažus jautājumus, kas ļautu koalīcijas partneriem Saeimā balsot atšķirīgi, nevis vienoti.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 14. Saeimā ievēlēti septiņi politiskie spēki - "Jaunā Vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Apvienotais saraksts (AS), Nacionālā apvienība (NA), "Stabilitātei!", Latvija pirmajā vietā (LPV) un "Progresīvie".

Jau vēstīts, ka valsts prezidents Egils Levits pirmdien tikās ar 14. Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, pārrunājot prioritātes un norādot tiem, ka nākamajai valdībai ir jābūt reformu valdībai. Tāpat esot nepieciešama tāda valdība, kas spēj paātrināt Latvijas attīstību, proti, nepieciešamas strukturētas reformas.

Levits pauda, ka premjera amata kandidātu nenosauks ātrāk par 1. novembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!