Desmit ar akūtu rīkles un mandeļu iekaisumu (faringotonsilītu) saslimušajiem Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) kadetiem, kurus no masveidā inficētajiem slimnīcā ievietoja pirmos, mediķi atklājuši slimības ierosinātāju - difterijas nūjiņu.
Desmit akadēmijas studentiem asins analīžu testi uzrādījuši difterijas nūjiņas toksisko formu, taču viņi jau atrodas atveseļošanās stadijā un veselībai briesmas vairs nedraud, sacīja Latvijas Infektoloģijas centra direktores vietniece Velga Ķūse.

Daktere norādīja, ka arī pārējiem studentiem, kurus stacionēja vēlāk, slimības ierosinātājs būs zināms nākamās nedēļas sākumā, taču visiem veselības stāvoklis ievērojami uzlabojies, un paaugstināta temperatūra vairs neesot nevienam NAA studentam.

Svētdien infektoloģijas centrā iestājušies vēl trīs akadēmijas audzēkņi, un kopumā stacionārā šobrīd atrodas 45 NAA studenti ar akūtu mandeļu un rīkles iekaisumu.

Ķūse apliecināja, ka nav pamata bažām, ka akadēmijas studentu vidū izplatījusies gaisa pilienu infekcija, varētu apdraudēt pārējo sabiedrību, un norādīja, ka infekcijas izplatība ir lokāla. Turklāt pagaidām nav reģistrēti saslimšanas gadījumi, kas varētu būt saistīti ar masveida saslimšanu NAA studentu vidū.

Difterijas nūjiņa galvenokārt izplatās gaisa pilienu ceļā, bet retāk - arī kontakta ceļā. Kā pastāstīja Ķūse, pēc pārējo slimnīcā ievietoto studentu analīžu rezultātiem varēs secināt, kurš slimību izslimojis vieglā formā un kļuvis par ierosinātāja nēsātāju.

Akadēmijas studenti ievietoti LIC ar akūtu faringītu - rīkles iekaisumu un gaisa pilienu tonsilītu - mandeļu iekaisumu. Taču tās ir sākotnējās klīniskās diagnozes, bet precīzi tas būs zināms nākamās nedēļas sākumā, iepriekš sacīja Nacionālā vides veselības centra (NVVC) preses sekretāre Inga Priževaite.

Inficēšanās apstākļus NAA izmeklē NVVC epidemiologi. Apstākļi šajā gadījumā var būt dažādi - kontaktēšanās ar slimnieku, nepietiekama individuālā higiēna - slikta roku mazgāšana, trūkumi koplietošanas trauku mazgāšanā, kopēju cigarešu dalīšana un citi. Nav izslēgts, ka izraisītājs izplatījies ar ūdeni vai pārtiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!