Foto: Shutterstock
Jūs varat nākt, bet tikai ar nosacījumu, ka jums ir ģimenes ārsta nosūtījums un ne vairāk kā 48 stundu veca izziņa par to, ka jums nav Covid-19. Par šādu negaidītu kārtību, papildu "papīriem" Stradiņa slimnīcas zvanu centra darbiniece informējusi kādu pacienti divas dienas pirms sen gaidīta endoskopijas izmeklējuma, uz kuru sieviete bija pierakstījusies pirms pusgada. Kā to vispār paveikt tik īsā laikā, darbiniece nevarējusi atbildēt. Pacientes dēls portālam "Delfi" stāstīja, ka viss beidzās veiksmīgi, tiesa, Covid-19 testa rezultātus viņa saņēmusi vien izmeklējuma rītā, kad jau bija devusies uz poliklīniku.

"Vienkārši pēkšņi ir papildnosacījumi, par kuriem pasaka pēdējā brīdī. Būtu kaut vai nedēļu iepriekš piezvanījuši, tad varētu visu saplānot mierīgāk," notikušo komentē pacientes dēls.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca (PSKUS) apstiprināja, ka patiešām tā var būt, ka pacientiem piedāvā ārkārtējās situācijas laikā atlikto vizīti jau pēc divām dienām. "Ņemot vērā lielo gaidošo pacientu skaitu, mēģinām izmantot katru iespēju, lai visus apkalpotu. Ja atbrīvojas kāda pieraksta vieta, tajā meklējam jaunu pacientu, primāri arī no tiem, kuri divus mēnešus ir gaidījuši," norādīja PSKUS pārstāve Janita Veinberga. Tāpat arī, kā pacientes stāstā vēstīts, ir jāuzrāda 48 stundu laikā veikts Covid-19 testa rezultāts, un tam jābūt negatīvam. Mērķis ir pārliecināties, ka pacients nav inficēts, un mazināt pārneses risku slimnīcā.

"Ārkārtējā situācija vismaz šobrīd nav atcelta. Lai arī mazs, tomēr ik dienas tiek fiksēts jauns saslimušo skaits," norādīja Veinberga. Viņa pieļāva, ka universitātes slimnīcā, kurā norisinās unikālas operācijas un kurā apkalpo smagākos pacientus, šādi īpašas drošības pasākumi visticamāk būšot jāievēro vēl ilgi.

Ar ko pietiek, lai nosūtītu uz analīzēm

"Tātad viņai ir tikai tās 48 stundas, lai viņa to visu izdarītu. Tad māte ātri sameklēja savu ģimenes ārstu, dabūja nosūtījumu (lai veiktu Covid-19 testu par valsts naudu - red.), pasakot, ka viņa nejūtas labi, lai gan viņa jutās tādā ziņā labi. Lai vienkārši netērētu 80 eiro. Ģimenes ārsts piekrita izrakstīt to papīru, viņam jau nekas," portālam "Delfi" par neseno atgadījumu stāstīja pacientes dēls.

Portāls "Delfi" Veselības ministrijā (VM) noskaidroja, ka šajā gadījumā pacientam bezmaksas Covid-19 testu veiktu arī bez saslimšanas simptomiem. Pilnīgi pietiktu ar to, ka pacients ģimenes ārstam pateiktu, ka jāsaņem ambulatorais pakalpojums. "Pacientam nevajadzētu stāstīt, ka ir saslimšanas simptomi, ja tādu nav, lai nemaldinātu ārstu. Ģimenes ārsts uz Covid-19 analīzēm nosūtīs arī tad, ja simptomu nav, bet šādu testu prasa ārstniecības iestāde vai ārstējošais ārsts. Ja šo izmeklējumu prasa, tad pacientam ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jālūdz nosūtījumus, izstāstot situāciju," norādīja VM sabiedrisko attiecību pārstāve Anna Strapcāne un piebilda – pacientiem nevajadzētu bažīties, ka ģimenes ārsts varētu atteikt nosūtījumu un par analīzēm jāmaksā. Tāpat arī esot gadījumi, kad ģimenes ārsts, sūtot pacientu uz kādu plānveida operāciju, uzreiz cilvēku nosūta veikt Covid-19 analīzes.

Taču šajā rakstā aprakstītās pacientes gadījumā, pēc dēla teiktā, slimnīcā neteica, ka ambulatorais pakalpojums slimnīcā pats par sevi ir pamats nosūtījumam uz Covid-19 testu. Kāpēc tā noticis, nav skaidrības. Taču slimnīcas pārstāve atzina, ka ir novērojumi: ģimenes ārsti mēdz būt neizpratnē par šādu kārtību. Tiesa, šādi nosacījumi var atšķirties ārstniecības iestādēs, jo tos var noteikt arī pati iestāde vai ārstējošais ārsts.

Vai visi ģimenes ārsti zina šo jauno kārtību, "Delfi" vēlējās noskaidrot Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā, taču tās vadības viedokli piektdien neizdevās iegūt. "Veselības ministrija regulāri sazinās ar ģimenes ārstiem, gan organizējot attālinātās sanāksmes, gan izsūtot informāciju rakstiski. Tāpat ir izveidota sadarbība ar abām ģimenes ārstu asociācijām, kas tālāk informē savus biedrus," savukārt apstiprināja VM pārstāve Strapcāne.

Testa rezultātus saņēma pēdējā brīdī

Konkrētajā gadījumā sieviete nākamajā dienā pēc Stradiņa slimnīcas saņemtā zvana devusies veikt Covid-19 testu, un laboratorija solīja, ka līdz rītam (kad paredzēts izmeklējums) e-pastā viņa saņemšot vēstuli ar testa rezultātu. Portāla "Delfi" saruna ar sievietes dēlu notika vakarā pirms izmeklējuma. "Pagaidām vēl nav atsūtījuši. Nav skaidrs, vai palaidīs (uz izmeklējumu). Joprojām nav skaidrs," viņš norādīja. Tiesa, laboratorijā teica "līdz rītam."

Arī agri no rīta rezultāta vēl nebija. Tā kā šī paciente dzīvo Rīgā, viņa var salīdzinoši ātri nokļūt slimnīcā. Turp viņa devās, vēl nezinot, vai varēs saņemt izmeklējumu. Testa rezultātu, kas bija negatīvs, viņa saņēma, kad jau bija ieradusies Stradiņa slimnīcā, un endoskopijas izmeklējumu viņai slimnīcā veica.

PSKUS pārstāve Veinberga aicina pacientus izvērtēt, vai viņi paspēs izpildīt visus priekšnosacījumus, mierinot, ka ārsta apmeklējumu var pārplānot uz vēlāku laiku. "Esam izvēlējušies tieši komunikāciju sazvanoties, ne, piemēram, nosūtot īsziņu ar paziņojumu par datumu un laiku, kad iespējams saņemt pakalpojumu, jo sarunas ceļā ar katru pacientu var saprast, vai līdz piedāvātajam datumam ir iespējams veikt visus priekšnosacījumus, arī Covid-19 analīzes," paskaidroja PSKUS pārstāve. Taču šis gadījums liecina, ka testa rezultāti pienāca pēdējā brīdī.

Tomēr slimnīcas novērojumi liecina, ka, neskatoties uz priekšnosacījumu par 48 stundu laikā veicamo Covid-19 testu, vairākums cilvēku neatsakās no pierakstu laikiem. "Droši vien būtu tikai godīgi atzīt, ka jūtama pacientu neapmierinātība, kāpēc bija jāievēro šie divi mēneši pārtraukuma, kāpēc arī tagad vizīte tiek piedāvāta tikai uz augustu? Cilvēku sašutums ir ļoti labi saprotams, tā ir viņu veselība, viņu pašsajūta un dzīves kvalitāte, par kuru visi kopā cīnāmies," norādīja Veinberga.

Jau vēstīts, ka, sākot ar 23. aprīli, ir atjaunots pacientu pieraksts uz visiem plānveida veselības aprūpes pakalpojumiem, tostarp uz tiem, kas šobrīd epidemioloģisko risku mazināšanas un Covid-19 infekcijas izplatīšanās ierobežošanas nolūkā, vēl nav pieejami un netiek sniegti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!