Foto: Saeimas administrācija

Nacionālā apvienība (NA) gatavo likumprojektu, kas 16.martu noteiktu par atceres dienu, taču pagaidām vēl neesot skaidrs, kā to panākt, portālam "Delfi" teica Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (NA). Viņa pauda, ka pašlaik vēl nav izstrādāta kārtība, kā šo priekšlikumu virzīt izvērtēšanai koalīcijas partneriem.

"16.marts kā atceres diena vienmēr ir bijusi Nacionālās apvienības pozīcija. Jautājums ir par to, kā iet šajā ziņā uz priekšu," teica Mūrniece.

NA līderis Raivis Dzintars, kurš trešdien Saeimā nav sastopams, intervijā "Neatkarīgajai" arī paudis, ka 9.maiju vajadzētu noteikt par sēru dienu, jo "katram normālam latvietim ir skaidrs, ka 9.maijs simbolizē okupācijas varas atjaunošanu, kas tiktāl ir traumējusi latviešus, ka viņiem grūti kļūt par saimniekiem savā zemē".

"9.maijs ik gadu atgādina, ka joprojām mums esam apdraudēti, ka eksistē pārkrievošanas draudi un ka joprojām te dzīvo milzīgs skaits Latvijas ienaidnieku, kuri pirmajā izdevīgajā mirklī aizmirsīs visu, kas solīts no tribīnes vai naturalizācijas eksāmenos, un nodos Latvijas valsti," izteicies Dzintars.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin Latvijas iedzīvotājus, kuri cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.

Jau vēstīts, ka šogad pasākumus 16.marta latviešu leģionāru piemiņas dienā pieteikušas jau trīs organizācijas.

Kā pirmā bija biedrības "Daugavas vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa, taču nu tai piepulcējušās vēl divas organizācijas – biedrība "Paspēlēsimies" un biedrība "Gustava Celmiņa centrs".

Jau vēstīts, ka "Daugavas vanagi Latvijā", līdzīgi kā katru gadu, ieplānojuši dievkalpojuma Doma baznīcā, pēc kura dosies gājienā līdz Brīvības piemineklim, kur plāno organizēti nolikt ziedus. Biedrības organizētais pasākums plānots no pulksten 11 līdz 13, un tajā, pēc organizatoru domām, varētu piedalīties 300 cilvēku.

Domē pagaidām par pieteikumiem nav lemts un to darīs nākamnedēļ.

16.marts ik gadu izraisa plašu rezonansi, jo šajā dienā tiek pieminēti Latvijas leģionāri. Minētā iemesla dēļ vairākas antifašistiskās organizācijas uzskata, ka ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa tādējādi ir nacisma slavināšana. 2012.gadā 16.marta pasākumi pagāja ļoti mierīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!