Foto: LETA
Nacionālās apvienības "Visu Latvijai! – TB/LNNK" Saeimas frakcija vērsusies parlameta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar lūgumu izvērtēt, vai ar izteikumiem par atbalstu krievu valodas noteikšanai par otru valsts valodu 10.Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs (SC) nav pārkāpis Satversmē noteikto Saeimas deputāta zvērestu, kas pieprasa stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu.

Apvienība norāda, ka visi Saeimas deputāti, stājoties amatā, Saeimas sēdē dod svinīgu solījumu, kas citab starpā satur arī apņemšanos stiprināt "latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu", savukārt deputātu ētikas kodekss paredz, ka "deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos."

VL-TB/LNNK izpētījuši, ka Urbanovičs nesen intervijā krieviski rakstošajam interneta portālam "IMHOclub.lv" paudis "neslēptu atbalstu referendumam par grozījumiem Satversmē, kas krievu valodai piešķirtu otras valsts valodas statusu". Intervijas izvilkumi ar deputāta Urbanoviča teikto publicēti arī vairākos citos interneta portālos, kā arī tulkojumā latviešu valodā laikrakstā "Latvijas Avīze".

Šajā intervijā Urbanovičs atzinis, ka "Osipovs un Lindermans ir mūsu pašcieņas bruņinieki", un ir dažādi jāsekmē viņu iniciatīva par to, lai krievu valodu Latvijā padarītu par valsts valodu: "Ikviens, kurš parakstās, rīkojas atbilstoši sirdsapziņai. To es saku arī latviešiem. (..) Saviem cilvēkiem, kuri mani uzklausa, es saku: (..) palīdziet [referenduma iniciatoriem], kā varat! Ja varat palīdzēt ar savām prasmēm vai kādu citu talantu, tad dariet to! Tā ir goda lieta. Gan jūsu, gan mūsu." Viņš arī skaidrojis SC pozīciju šajā jautājumā: lai Lindermans vispirms "dod pretī" "latviešu nacionālistiem", tad pozīcijas politiskie spēki kļūs piekāpīgāki un "jautājumu par krievu valodu" atrisinās pie apaļā galda, atstāsta nacionālā apvienība.

Tāpat Urbanovičs intervijā uzsvēris, ka esot jāsaprot, ka Latvijā "mēs nevienu nevaram uzvarēt". "Vajag vienoties. Bet, lai varētu vienoties, vajag, lai Lindermans, Osipovs un viņu biedri gūtu sekmes. Jāparāda, ka krievi Latvijā var dot pretsparu. To es nekautrējoties saku saviem partijas biedriem. Palīdziet Lindermanam. Bet, lūdzu, tikai tie, kuri nav devuši deputāta zvērestu... Personīgi es to esmu devis," sacījis Urbanmovičs. Tāpat intervijā viņš pats atzinis, ka lauzis Saeimas deputāta zvērestu un viņu par to varot izdzīt no parlamenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!