Foto: LETA
Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK valdes sēdē pirmdien nolemts gaidāmajā balsojumā Saeimā tiesībsarga amatam atbalstīt Administratīvās rajona tiesas tiesneses Anitas Kovaļevskas kandidatūru, informē apvienība.

Divi no nacionālās apvienības Saeimas frakcijas deputātiem – Einārs Cilinskis un Imants Parādnieks – jau iepriekš bija parakstījušies par Kovaļevskas izvirzīšanu tiesībsarga amatam.

VL-TB/LNNK uzskata, ka Kovaļevska savā iepriekšējā darbā Valsts cilvēktiesību birojā, Tiesībsarga birojā un Administratīvajā rajona tiesā ir uzkrājusi plašas zināšanas un pierādījusi savu profesionalitāti cilvēktiesību jautājumos, kas palīdzēs viņai sekmīgi veikt tiesībsarga amata pienākumus, jo šajā amatā nepieciešamas ne tikai vispārīgas juridiskas zināšanas un pieredze darba organizēšanā, bet arī dziļa izpratne un prakse tieši cilvēktiesību jomā. "No izvirzītajiem kandidātiem, mūsuprāt, tikai Anita Kovaļevska kvalificējas šīm prasībām," norāda nacionālā apvienība.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Saeima, visticamāk, vēl nelems par nākamā tiesībsarga apstiprināšanu amatā, jo pirmdien apstiprinātajā parlamenta darba kārtībā šis jautājums nav iekļauts. Otrdien abi tiesībsarga amata kandidāti – apvienības "Saskaņas Centrs" (SC) virzītais "Rīgas Slimokases" bijušais vadītājs un tagadējais likvidators Juris Jansons un Administratīvās rajona tiesas tiesnese Kovaļevska, ko virza apvienība "Vienotība" – piedalīsies Saeimas Cilvēktiesību komisijas sēdē, kurā deputātiem būs iespēja viņus iztaujāt.

Opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) oficiāli izvirzījusi tiesībsarga amatam Jansonu. Arī valdības koalīcijā esošā ZZS sola atbalstīt Jansona ievēlēšanu, līdz ar to Jansona kandidatūrai jau apsolīts Saeimas vairākuma atbalsts. Savukārt "Vienotība" pagājušajā nedēļā pēdējā brīdī nolēma virzīt amatam Kovaļevsku.

Viena no "Vienotības" līderēm Solvita Āboltiņa iepriekš apgalvoja, ka patiesībā Jansons ir ZZS kandidāts, kas tiekot "bīdīts" ar SC rokām, un atbalsts viņam skaidrojams ar "politisko tirgu".

"Vienotība" pirmdien koalīcijas sēdē nemaz nepaguva nosaukt savu tiesībsarga amata kandidātu, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apsteidzot koalīcijas partnerus, paziņoja, ka par bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu "Vienotība" varot aizmirst. Brigmanis atzina, ka patiešām, pirms "Vienotība" oficiāli izvirzīja Guļāna kandidatūru, viņš koalīcijas sanāksmē paudis, ka šai kandidatūrai nevar nodrošināt atbalstu ZZS frakcijā.

Saeimā iepriekš netika panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu, tādēļ parlamenta frakciju padome 10.februārī nolēma kandidātu pieteikšanas termiņu pagarināt par vienu nedēļu - līdz 17.februārim. Tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!