Foto: Shutterstock
Latvijas Nacionālajā arhīvā nav atbilstošas vietas tā dēvētajiem čekas maisiem – Valsts Drošības komitejas (VDK) dokumentiem. Trūkst piemērotu telpu un arī finansējuma dokumentu uzglabāšanai, piektdien vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

VDK dokumenti jeb tā dēvētie čekas maisi pašlaik atrodas Latvijas Nacionālajā arhīvā un Satversmes aizsardzības birojā (SAB). Arhīvā atrodas dati par cietušo pusi, bet SAB glabājas ziņas par aģentiem un ziņotājiem jeb represīvā aparāta personālu.

Arhīvā raidījumam atzina, ka telpas, uz kurām varētu pārvest čekas maisus, atrodas Rīgā, Imantā, Skandu ielā, industriālā teritorijā, "uz kurieni ved ceļš bez ietves, bez apgaismojuma un kas nav remontēts jau ilgus gadus". Arhīva telpās jau patlaban dokumenti netiek atbilstoši uzglabāti – tie tiek likti uz grīdas telpā, kurā nav arī atbilstošas ventilācijas.

"Mums nav naudiņas, lai nopirktu plauktus, mēs gaidām jauno gadu," raidījumam atzina Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža.

"Mēs esam rēķinājuši, ka arhīvam vajadzētu minimāli kādus 75 000 [eiro], tas ir pats minimums. Cik vēl vajadzēs birojam, lai sagatavotu nodošanu, pārvešanu un kas notiks ar personāla izmaksām, tas vēl ir jautājums," sacīja direktore.

Raidījums vēsta, ka sākotnēji ir jāiekārto dokumentiem piemērota, ventilēta, ugunsdroša telpa, tad jānodrošina fiziska nakts apsardze, kuras patlaban nav, kā arī jādomā par darbiniekiem, kuri zinātu, kā jāstrādā ar VDK kartotēku.

SAB esošo VDK jeb čekas dokumentu pārvietošana uz Latvijas Nacionālo arhīvu varētu izmaksāt aptuveni 150 tūkstošus eiro, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Lai dokumentus varētu pārvietot uz arhīvu, tam jāierīko speciālas telpas, jānoalgo papildu apsargi un pētnieki. Kur atrast nepieciešamo finansējumu, pagaidām nav skaidrs. Kā raidījumam norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), šis ir "tipisks neparedzēts gadījums", kam naudu vajadzētu piešķirt no neparedzētajiem gadījumiem ieplānotajiem budžeta līdzekļiem.

Pārvietošana varētu ilgt aptuveni piecus mēnešus.

Koalīcijas partneri konceptuāli atbalstījuši nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumu SAB telpās esošos VDK dokumentus nodot Latvijas Nacionālajam arhīvam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!