Foto: LETA

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL!-TB/LNNK) valdību gāzt nav izdevīgi, uzskata politoloģe Iveta Kažoka. Vienlaikus gan viņa atzīst, ka nacionālā apvienība ir neprognozējams politiskais spēks.

Lai gan atsevišķi VL!-TB/LNNK pārstāvji izteikuši draudus gāzt valdību, Kažoka uzskata, ka šāda rīcība apvienībai nav izdevīga. "Tad viņiem nāktos skaidrot, kāpēc Žaneta Jaunzeme-Grende ir bijusi laba ministre. 2006. gada "Jaunā laika" piemērs rāda, ka tad, ja partija aiziet no koalīcijas bez ļoti pārliecinoša iemesla, vēlētājs parasti to piemin. Manuprāt, nacionālajai apvienībai varētu būt diezgan sarežģīti šo konkrēto ministri aizstāvēt savu vēlētāju un plašākas sabiedrības acīs," sacīja Kažoka.

Tomēr politoloģe atzīst, ka šis politiskais spēks ne vienmēr rīkojas racionāli, tāpēc ir grūti prognozēt apvienības turpmāko rīcību. "Lēmums atkarīgs no tā, vai un kādas sarunas VL!-TB/LNNK līderiem ir bijušas ar "Vienotību" un premjeru, un vai jau ir notikusi kāda vienošanās par to, kas Jaunzemi-Grendi šajā amatā aizstāj," pauda Kažoka.

Ja šādas vienošanās starp partijām šobrīd nav, no nacionālās apvienības var sagaidīt jebkādu rīcību, arī aiziešanu no valdības, teica politoloģe.
"Šāds solis nozīmētu izmaiņas valdībā, tai kļūstot par mazākuma valdību vai arī iesaistot kādu citu politisku spēku, piemēram, Zaļo un zemnieku savienību. Tas, es domāju, ir iespējams," norādīja Kažoka.

Jau vēstīts, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) nolēmis atlaist Jaunzemi-Grendi un prasa nacionālajai apvienībai izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu.

Formālais gala lēmums tiks pieņemts pirmdien, 16.septembrī. Pirms tam par to tiks informēti koalīcijas partneri.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa norādīja uz kultūras ministres nespēju sadarboties ar nozari, kas, pēc Āboltiņas domām, ir pietiekams iemesls ministres demisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!