Deputātu Juri Jurašu (JKP) Saeimas Nacionālās drošības komisijā aizstās parlamentārietis Juris Rancāns (JKP), ceturtdien lēmusi Saeima.

Juraša atsaukšana no Nacionālas drošības komisijas seko Saeimas lēmumam par deputāta izdošanu kriminālvajāšanai. Pēc tā Jurašs zaudējis tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs deputāta statusā.

Saeimas Nacionālās drošības komisiju vada Māris Kučinskis (ZZS). Tajā bez Rancāna un Kučinska darbojas arī Inese Lībiņa-Egnere (JV), Daniels Pavļuts (A/P), Valērijs Agešins (S), Aldis Gobzems (pie frakcijām nepiederošs deputāts) un Ināra Mūrniece (NA).

Saeima ceturtdien varētu lemt arī par nesen no "KPV LV" frakcijas izslēgtā deputāta Gobzema atsaukšanu no Nacionālās drošības komisijas, liecina sēdes darba kārtība.

Nacionālās drošības komisija izskata jautājumus, kas skar Latvijas drošību un aizsardzību, kā arī ar šo sfēru saistītās ekonomiskās, politiskās, sociālās, militārās, zinātniskās, tehniskās un citas intereses.

Komisija veic parlamentāro uzraudzību pār valsts drošības iestādēm – Satversmes aizsardzības biroju, Militārās izlūkošanas un drošības dienestu un Drošības policiju.

Komisijas uzdevumos ietilpst arī Nacionālās drošības koncepcijas apstiprināšana. Tāpat komisija akceptē un pārrauga nacionālās drošības vajadzībām piešķirto budžeta līdzekļu izlietojumu, kā arī izvērtē valsts drošības iestāžu budžetu projektus.

Jau ziņots, ka piektdien, 8. februārī, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors izsniedzis Saeimas deputātam Jurašam lēmumu par saukšanu pie kriminālatbildības.

Jurašs pie kriminālatbildības saukts par Krimināllikuma 94. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu.

Likums par šādu pārkāpumu kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, norāda prokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!