Nacionālās drošības padome (NDP) Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatā ieteiks Saeimai apstiprināt Jāni Kažociņu, pēc vakar vnotikušās NDP sēdes žurnālistiem paziņoja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
SAB direktora amatam izvirzīts Jānis Kažociņš

Par to vakar gandrīz četras stundas ilgušajā sēdē vienojušies NDP locekļi.

Par Kažociņa apstiprināšanu būs jālemj Saeimai. Taču NDP locekļi ir vienojušies, ka Saeimas balsojums par SAB direktora iecelšanu notiks tikai pēc tam, kad būs novērsti visi iespējamie juridiskie šķēršļi un pretrunas, lai Kažociņš varētu pilnīgi likumīgi un neapstrīdami ieņemt šo amatu.

Šaubas par iespējamību jau šonedēļ izraudzīties SAB vadītāja amata kandidātu, ko ieteikt apstiprināšanai Saeimā, izraisījās tāpēc, ka līdz šodienas sēdei Kažociņam nebija pielaides valsts noslēpumam, turklāt viņš tikai šodien iegūs Latvijas pilsonību.

Kā ziņots, Valsts prezidente vakar vēl pirms NDP sēdes bija paudusi vēlmi, lai NDP sēdē tiktu izvirzīts kandidāts SAB vadītāja amatam.

Pašreizējā SAB direktora Laiņa Kamaldiņa pilnvaras beidzas 29.aprīlī.

SAB direktora kandidatūras oficiāli izvirza NDP. To vada Valsts prezidents, kurš sasauc padomes sēdes. Bez prezidentes Vīķes-Freibergas NDP vēl darbojas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (Zaļo un zemnieku savienība), Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Arnolds Laksa (Latvijas Pirmā partija), Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Vilis Krištopans (ZZS), Ministru prezidents Repše ("Jaunais laiks"), aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK), bezpartejiskā ārlietu ministre Sandra Kalniete, iekšlietu ministrs Māris Gulbis ("Jaunais laiks"), kā arī pašreizējais SAB direktors Kamaldiņš.

No deviņiem NDP locekļiem divi ir "Jaunā laika" pārstāvji, divi pārstāv Zaļo un zemnieku savienību, viens - Latvijas Pirmo partiju, viens - apvienību "Tēvzemei un Brīvībai "/LNNK, pārējie trīs ir bezpartejiskie.

NDP locekļi tūlīt pēc sēdes vakar komentārus nesniedza. Gan Kristovskis, gan Krištopans sacīja, ka NDP locekļi sēdē vienojušies, ka informāciju par tajā nolemto sniegs tikai Valsts prezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!