Rīgas apgabaltiesa Latvijā pirmajā lietā par terorismu pirmdien atzina par vainīgiem terorismā un nelikumīgā robežas šķērsošanā trīs Krievijas nacionālboļševikus, piespriežot viņiem cietumsodus no 5 līdz 15 gadiem.
Sergejam Solovejam un Maksimam Žurkinam tiesa piesprieda 15 gadus ieslodzījuma un pēc tam izraidīšanu no Latvijas, Dmitrijam Gafarovam piecus gadus un pēc tam izraidīšanu, bet viņu atbalstītājam no Latvijas Vladimiram Moskovcevam gadu nosacīti par līdzdalību nelikumīgā robežas šķērsošanā.

Pēc sprieduma nolasīšanas tiesas zālē nacionālboļševiku atbalstītāji izkliedza saukļus "Nost ar fašismu!", "Mēs atriebsim!" un tamlīdzīgus, kā arī apmētāja uz tiesājamo sola sēdošos nacionālboļševikus ar ziediem.

Savukārt notiesātie nacionālboļševiki izteica draudus, ka viņi atgriezīsies un atriebsies.

Latvijas nacionālboļševiku organizācijas "Uzvara" līderis Vladimirs Lindermans pēc tiesas sprieduma žurnālistiem sacīja, ka cīnīsies par notiesāto nacionālboļševiku atbrīvošanu ar visām legālajām metodēm.

Viņš arī norādīja, ka "kā speciālists" pieļauj, ka visi Latvijas pilsoņi, kuri šobrīd atrodas ārvalstīs, var nonākt ķīlnieku situācijā.

Lindermans arī solījās panākt mērķtiecīgas darbības no "Krievijas birokrātijas", lai tā beidzot sāktu aizstāvēt savus pilsoņus. Viņš apzvērēja panākt tādus rezultātus, "ka maz neliksies".

Soloveja aizstāvis Gijs Rūsiņš pēc tiesas sēdes žurnālistiem sacīja, ka tiesas spriedums uzskatāms par nepamatotu, jo "terorismam savākts par maz pierādījumu". Viņš arī atzina, ka spriedums ir pārāk bargs, īpaši ņemot vērā pierādījumu slikto kvalitāti.

Viņš pauda, ka gan viņš, gan pārējo tiesājamo aizstāvji pārsūdzēs apgabaltiesas spriedumu augstākas instances tiesā.

Sava aizstāvamā Soloveja pēc sprieduma izkliegtos solījumus atgriezties un atriebties Rūsiņš atzina par nervu lēkmi pēc bargā sprieduma. "Piecpadsmit gadi var izsist no līdzsvara," teica Rūsiņš. Viņš arī uzskata, ka Krievijas nacionālboļševiki neesot vēlējušies veikt terora aktu un nekad iepriekš izmeklēšanas laikā neesot izrādījuši agresivitāti. "Dievs to zina, vai viņi apzinājās, kā tas beigsies," rezignēti pauda advokāts.

Savukārt Moskovceva aizstāvis Valters Jakobijs žurnālistiem pauda, ka nacionālboļševikiem piespriestais sods esot pārāk bargs un ka tiesas process bijis politizēts. Viņš arī sacīja, ja viņa aizstāvamais spriedumu pārsūdzēs, tad viņš tam pievienošoties.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas priekšsēdētājs tiesnesis Jānis Laukroze sarunā BNS pauda, ka tiesa pieņēmusi lēmumu, balstoties uz lietā esošajiem pierādījumiem, un uzskata, ka tie pilnībā pierāda nacionālboļševiku vainu gan terorismā, gan nelikumīgā robežas šķērsošanā. "Mūsu argumentācija ir spriedumā," teica Laukroze, norādot, ka spriedumu iespējams pārsūdzēt.

Pēc viņa vārdiem, kamēr spriedums lietā nav stājies spēkā, nacionālboļševikus Krievijai izdot neesot iespējams. To paredzot Latvijas un Krievijas starptautiskais nolīgums par tiesisko palīdzību.

Krievijas advokāts Sergejs Beļaks, kas konsultēja Latvijā par terorismu tiesājamo Krievijas nacionālboļševiku advokātus, pieļauj triju par terorismu notiesāto nacionālboļševiku izdošanu Krievijai un iespēju vērsties pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu viņus apžēlot.

Beļaks telefonsarunā ar BNS pauda, ka Krievijas instances mēģinās panākt nacionālboļševiku izsūtīšanu uz Krieviju, kuras pilsoņi viņi ir. Pēc tam viņš pieļauj, ka varēs vērsties pie prezidenta ar lūgumu apžēlot notiesātos. Ja tas nebūs iespējams, tad viņš mēģinās pārsūdzēt spriedumu Krievijas tiesu instancēs.

Beļaks teica, ka paredzēja stingru tiesas spriedumu un brīdinājis nacionālboļševikus par to, bet solīja viņiem Krievijas atbalstu.

Krievijas nacionālboļševiki Latvijā pērn 17.novembrī, piedraudot ar granātai līdzīgu priekšmetu, iebruka Pēterbaznīcas tornī, kur izkāra karogu ar savas organizācijas simboliku. Pēc neilga laika viņi tomēr padevās. Jaunieši apsūdzēti terorismā un nelikumīgā robežas šķērsošanā. Krievija lūgusi viņus izdot.

Ar viņiem kopā kā atbalstītāju tiesā arī Latvijas nacionālboļševiku Vladimiru Moskovcevu. Neviens no viņiem savu vainu neatzīst, izņemot Gafarovu, kurš atzīst savu vainu nelikumīgā robežas šķērsošanā, bet ne terorismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!