Kāda nacionālboļševiku atbalstītāja ceturtdien pie Brīvības pieminekļa, kur vairāki simti cilvēku pulcējušies uz tikšanos ar Velsas princi Čārlzu, izspraucās cauri pūlim un ar sarkanu neļķi mēģināja iesist viņam pa seju. Savu rīcību aptuveni 20 līdz 25 gadus vecā Aļina pamatoja ar protestu pret Latvijas iestāšanos NATO un pret karu Afganistānā, britus nosaucot "par visas pasaules ienaidniekiem".
Viņa norādīja, ka nepiederot ne pie kādas organizācijas, bet atbalsta nacionālboļševiku uzskatus. Prezidentes apsardze pēc notikušā jaunieti nekavējoties aizveda malā. Latvijas nacionālboļševiku līderis Vladimirs Lindermans, kurš nav zinājis par notikušo, tomēr uzskata šādu akciju par "miermīlīgu" un atbalsta meitenes motīvus. Viņš, uzsverot, ka viņa vadītā organizācija "Pobeda" ("Uzvara") ir pret vardarbību, tomēr atzina, ka, "salīdzinot ar bumbām, kas nomestas uz Afganstānu, sarkana neļķe ir miermīlīgs protests". Lindermans arī pauda cerību, ka princis "nav stipri cietis".

Lindermans nebija informēts par kādām prinča Čārlza vizītes laikā plānotām akcijām, bet atzina, ka viņa organizācija plāno nevardarbīgas protesta akcijas pret ASV un tās sabiedroto aktivitātēm Afganistānā. Velsas princis Čārlzs ceturtdien uzsāka divu dienu vizīti Latvijā ar ierašanos Rīgas pilī, kur viņu sirsnīgi sagaidīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Pēc tikšanās ar prezidenti abu valstu delegācijas devās nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Princis Čārlzs ceturtdien uzsācis savu otro vizīti Latvijā, kuras laikā viņš vēlas klātienē iepazīties ar Latvijas progresu kopš viņa pirmās viesošanās Latvijā 1995.gadā, valsts sasniegumiem ceļā uz Eiropas Savienību un NATO, kā arī iepazīties ar Latvijas otru lielāko pilsētu Daugavpili.

Dienas noslēgumā Lielbritānijas vēstniecība par godu princim Latvijas Mākslas muzejā rīkos pieņemšanu, kam sekos Valsts prezidentes un viņas dzīvesbiedra rīkotas vakariņas Rīgas pilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!