Aptuveni 30 000 Latvijas mājsaimniecību, kurās ir televizors, neredz nevienu no nacionālajiem Latvijas kanāliem, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" veiktais pētījums.

Pētījuma rezultāti liecina, ka apmēram puse Latvijas mājsaimniecību, kurās ir vismaz viens televizors, ir aprīkotas ar dekoderi digitālā TV signāla uztveršanai. Salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm, Latvija ir priekšgalā digitālā TV signāla izmantošanā, jo Igaunijā digitālo televīziju skatās apmēram 40 % mājsaimniecību, savukārt Lietuvā tikai 20 %.

Bet 30 000 mājsaimniecību, kurās ir televizors, neredz nevienu no nacionālajiem Latvijas kanāliem. Lielākā daļa šo mājsaimniecību TV neizmanto vispār, bet otra puse uztver kādu no kaimiņvalstu analogajā virszemes apraidē raidītajiem kanāliem.

Uzņēmuma "Lattelecom" , kas Latvijā nodrošina virszemes ciparu TV apraidi, izsaka nožēlu, ka valdība līdz šim brīdim nav uzskatījusi par vajadzīgu meklēt risinājumu, lai nodrošinātu iespēju skatīties televīziju arī maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, portālam "Delfi" norāda uzņēmuma pārstāve Līga Bite.

"Mēs pavasarī piedāvājām valdībai konkrētu risinājumu, kā nodrošināt ar dekoderiem mazturīgās mājsaimniecības, taču tas tika noraidīts, un problēma tā arī ir palikusi bez risinājuma. Ja valsts pusē ir interese šo jautājumu risināt, mēs esam gatavi pie šīs tēmas atkal atgriezties," norāda "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Uzņēmuma pārstāve atgādina, ka "Lattelecom" bija gatavs maznodrošinātos apgādāt ar bezmaksas dekoderiem, kā arī samazināt apraides izmaksas Latvijas nacionālajiem televīzijas kanāliem, ja valsts pagarinātu uzņēmumam piešķirto radiofrekvenču lietošanas termiņu līdz 2018. gada beigām.

Jau ziņots, ka kopš 1.jūnija Latvijā ir atslēgta analogā televīzijas apraide un otrdien visas televīzijas raida vienīgi virszemes ciparu apraidē. Pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi Latvijā realizē uzņēmums "Lattelecom" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC), kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā. Sākotnēji pāreju uz digitālo TV bija plānots realizēt līdz 2011.gada 1.decembrim, taču pērnā gada nogalē nolemts pāreju īstenot daudz īsākā laikā - jau šogad.

LTV7 pilnībā pārgāja uz ciparu apraidi no 1.marta. Savukārt LTV 1 un LNT pārtrauca analogo apraidi no 1.aprīļa, bet ārpus Rīgas reģiona LTV1 vēl skatāms analogajā apraidē līdz 1.jūnijam. Jaunajā ciparu formātā bez maksas varēs skatīties LTV1, LTV7, un LNT. Sākotnēji bezmaksas bija pieejams arī "TV Rīga: kanāls, bet vēlāk tas kļuva par maksas kanālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!