Foto: DELFI
Ceturtdien, 26. maijā, pulksten 8.30 netālu no Saeimas nama piketā pulcējās kustības "Dzīvesbiedri" biedri un atbalstītāji, aicinot parlamenta deputātus atbalstīt Civilās savienības likumprojektu.

Kā novēroja portāls "Delfi", sanākušie turēja rokās plakātus ar uzrakstiem "Mīlestība ir mīlestība", "Vienlīdzība ir pamats demokrātijai, vai tad ne?", "Visas ģimenes ir nopietnas", kā arī citiem. Piketētāji tur lielu varavīksnes karogu.

Portāla "Delfi" novērojumi liecina, ka uz vietas sapulcējušies aptuveni 200 cilvēki, kuri sauc saukļus un tur plakātus. Ik pa laikam kāds saka uzrunas, piemēram, mūziķis Ralfs Eilands un citi sabiedriskie aktīvisti. Kopumā pasākums ir mierīgs, konfrontācijas nav vērojamas. Pūlī manāmi arī daži politiķi, piemēram, Aigars Bikše (AP).

Pikets tiek rīkots, lai paustu savu atbalstu Civilās savienības likumam un iestātos pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu. Kā norāda kustība, šobrīd atsevišķu politisko spēku centieni paildzināt likuma pieņemšanu galīgajā lasījumā var izraisīt konstitucionālo krīzi.


2020. gadā Satversmes tiesa spriedumā par neatbilstošu valsts pamatlikumam atzina Darba likuma normu, kas neparedz aizsardzību un atbalstu viendzimuma pāriem saistībā ar bērna piedzimšanu tādā apmērā, kā tas likumā noteikts bērna tēvam.

Lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, Tieslietu ministrija (TM) izstrādāja Civilās savienības likumprojektu. Ar kuru paredz nodrošināt, ka civilajās savienībās sastāvošas personas kļūst valstij "redzamas" un tām ir likumā nodrošināts minimālais nepieciešamais tiesiskais regulējums.

Likumprojekts paredz civilās savienības noslēgšanas un izbeigšanas procesu, kā arī civilās savienības pušu savstarpējās attiecības.

Kā norāda kustības "Dzīvesbiedri" pārstāvji, ja Saeima šonedēļ nepieņems Civilās savienības likumu trešajā lasījumā, potenciāli Satversmes tiesas spriedums, kas uzdod par pienākumu rast regulējumu visu ģimeņu aizsardzībai, netiks izpildīts laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!