Foto: AFP/Scanpix
Tā kā demogrāfijas sekmēšanai nākamā gada budžetā papildus piešķirti 28,2 miljoni eiro, nākamais gads labklājības jomā tiks aizvadīts demogrāfijas zīmē, aģentūrai LETA sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Vienlaikus sociālo programmu stiprināšanai, tostarp atbalstam audžuģimenēm un aizbildņiem, nākamgad papildus piešķirti 8,4 miljoni eiro, un, pēc ministra paustā, nozīmīga daļa finansējuma tiks novirzīta sociālajam darbam ar nelabvēlīgām ģimenēm. Turklāt no šī budžeta tiks meklēta arī iespēja sociālajiem darbiniekiem nodrošināt papildus finansējumu par kvalitatīvi veiktu darbu.

Reirs arī norādīja, ka nākamgad finansējums tiks novirzīts arī profesionālo audžu ģimeņu atbalstam. Profesionālās audžu ģimenes ir jauna Labklājības ministrijas (LM) programma, kas dos iespēju vajadzības gadījumā bērnus izņemt no vardarbīgām ģimenēm un ievietot, nevis institūcijā, bet šajā ģimenē, lai "bērns nepiedzīvotu tādu traumu kā institūcija".

Vienlaikus jau esošajām audžu ģimenēm iecerēts palielināt uzturlīdzekļus par bērniem un veidot sociālas aizsardzības sistēmu, proti, maksāt sociālās iemaksas par audžuģimeņu pienākumu veikšanu.

Tāpat ministrs norādīja, ka labklājības jomu un maznodrošinātos tiešā veidā skars veselības nozares budžeta pieaugums. Ministrs sacīja, ka vislielākie citēji no veselības aprūpes pieejamības trūkuma ir maznodrošinātie, tostarp pensionāri.

Viņš arī informēja, ka oktobra beigās vai novembra sākumā tiks sasaukta Senioru lietu padome, kur tiks lemts, kā sadarboties ar Veselības ministriju, lai varētu ietekmēt un vērtēt veselības aprūpes budžeta izlietojumu, kā arī raudzīties, kā mazināt plaisu starp tiem cilvēkiem, kas spējīgi paši samaksāt par veselības aprūpi, un tiem, kas ilgus mēnešus pavada, gaidot rindās.

Jau ziņots, ka valdība ministriju prioritārajiem pasākumiem 2018.gada budžetā sadalījusi 345 miljonus eiro.

Finanšu ministrijā informēja, ka demogrāfijas sekmēšanai nākamā gada budžetā papildus piešķirti 28,2 miljonus eiro, bet sociālo programmu stiprināšanai, tostarp atbalstam audžuģimenēm un aizbildņiem, - 8,4 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!