Foto: Shutterstock

Valdība līdz šim ir apstiprinājusi vienu no Veselības ministrijas (VM) izvirzītajām prioritātēm nākamā gada budžetā – ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam piešķirti 183 miljoni eiro. Pēc šī brīža aprēķiniem tas nozīmētu, ka nākamajā gadā ārstniecības personu zemākās darba samaksas pieaugums pret 2020. gadu būtu aptuveni 25%, portālu "Delfi" informēja VM pārstāve Anna Strapcāne.

Ar šādu palielinājumu būtu izpildītas arī Veselības aprūpes finansēšanas likumā iekļautās normas.

Piektdien VM Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē, deputātiem skatot valdības apstiprināto 2021. gada valsts budžeta projektu, iepazīstinās ar veselības nozarei nepieciešamo finansējuma apjomu nākamajā gadā, norādīja Strapcāne.

Vienlaikus kopumā būtiskāko problēmjautājumu risināšanai veselības nozarē 2021. gadā būtu nepieciešami 476 miljoni eiro. VM šo summu bija iesniegusi 2021. gada budžeta projektā, bet neguva apstiprinājumu.

No šīs summas liela daļa nepieciešami noteiktu prioritāro pasākumu īstenošanai, piemēram, tarifu celšanai 57,2 miljoni, t.sk. intensīvās terapijas tarifu celšanai 16 miljoni eiro. Onkoloģijai – medikamentiem, izmeklējumiem, ārstēšanai – 30,3 miljoni eiro; psihiskās veselības pakalpojumu attīstībai – 12,4 miljoni eiro. Papildus 50 rezidentu uzņemšanai (piecu gadu programmai) 6,5 miljoni eiro, kā arī paliatīvās aprūpes uzlabošanai – 5,7 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka nākamajā gadā zemākajām mediķu algām jeb to daļai veselības aprūpes pakalpojuma apmaksas tarifā būtu jāpieaug par 30%. Tas tādēļ, ka 10% pieaugums jākompensē no šogad neizpildītā, un vēl 20%, kā likumā 2021.gadam paredzētais palielinājums. Tas būtu noslēgums algu palielināšanas plānam, kurā mediķiem solīja papildu 20% trīs gadu garumā.

VM bija aprēķinājusi, ka nākamgad tam vajadzēs 211 miljonu eiro. Taču Finanšu ministrija ieplānojusi 183 miljonus eiro, kas ir par 28 miljoniem mazāk. Tas tādēļ, ka likumā ierakstīti divi lielumi, pēc kā vadīties - solītie procenti un konkrēta summa, kuru aprēķināja vēl 2018. gada nogalē.

Finanšu ministrija uzskata, ka tieši konkrētā summa ir pareizākais variants, pēc kura plānot budžetu. Taču tas nozīmē, ka 30% palielinājuma vietā zemāko pieļaujamo algu palielinājumam sanāktu vidēji 25%. Ārstiem tas nozīmētu 1867 eiro mēnesī (1930 eiro vietā) pirms nodokļu nomaksas, māsām 1120 eiro (1158 eiro vietā), bet, māsu palīgiem 747 eiro mēnesī (772 eiro vietā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!