Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina no šā gada 30. jūnija nepieprasīt pedagogiem Covid-19 sertifikātu.

Ministrija izstrādājusi grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", ko plānots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā.

IZM rosina papildināt noteikumus ar pārejas normu, nosakot, ka prasība par vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta nepieciešamību izglītības procesa īstenošanā un nodrošināšanā un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanā nodarbinātajiem tiek piemērota līdz 2022. gada 30. jūnijam.

Vienlaikus rosināts atcelt noteikumos minētās darba devēja tiesības noteikt tos darbus izglītības jomā, kuru veikšanai nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Minētās izmaiņas noteikumos šā gada 25. aprīlī tikušas saskaņotas Operatīvās vadības grupā rakstveida procedūrā.

IZM norādīja, ka 1. - 8. klasēm un 10.- 11. klasēm 2021./2022.mācību gada otrais semestris ilgst līdz šā gada 31. maijam, 9. klasēm līdz 14. jūnijam, bet 12. klasēm – līdz 21. jūnijam.

Savukārt profesionālajā izglītībā mācību gada sākums un beigas, tostarp vasaras brīvdienas, nav noteiktas ar ārējo normatīvo aktu, to nosaka izglītības iestādes mācību plānos atbilstoši profesionālās izglītības programmai. Parasti profesionālajā izglītībā vasaras brīvdienas ilgst no 1. jūlija līdz 31. augustam.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ar Ministru kabineta lēmumu sākot ar 1. aprīli nevienā izglītības iestādē vairs nav jālieto sejas maskas, kā arī izglītībā vairs nenosaka kontaktpersonas, taču joprojām spēkā ir prasība pedagogiem uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga iepriekš valdības sēdē pauda bažas, ka 1. septembrī izglītības iestādēs varēs strādāt tikai darbinieki ar Covid-19 sertifikātu. Vanaga norādīja, ka tādējādi notikusi atkāpšanās no vienošanos, ka Covid-19 sertifikāts tiks prasīts tikai līdz šī mācību gada beigām.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (Konservatīvie) paskaidroja, ka noteikumu grozījumos nekas neesot minēts par izglītības darbinieku pienākumu vakcinēties pēc 1. septembra, jo noteikumos attiecībā uz izglītību ietverts regulējums par epidemioloģiskās drošības pasākumiem līdz šā gada vidum.

Ministre informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar Veselības ministriju ne vēlāk kā šā gada maijā izstrādās priekšlikumus tam, kā nodrošināt izglītības procesu no septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!