Nākamās Eiropas prezidentu neformālās diskusijas notiks 2007.gadā Rīgā, pastāstīja Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas preses sekretāru Aiva Rozenberga.
Eiropas prezidentu neformālās diskusijas tika aizsāktas 2003.gada rudenī Portugālē, turpinātas 2005.gada pavasarī Somijā un šogad Vācijā.

Pēc Vācijas prezidenta Horsta Kēlera ielūguma nedēļas nogalē Eiropas prezidentu neformālajās debatēs piedalījās Latvijas, Somijas, Itālijas, Austrijas, Portugāles un Ungārijas prezidenti.

Šoreiz tikšanās laikā secināts, ka nepieciešams atgūt ES dalībvalstu iedzīvotāju uzticēšanos ES un jāatrisina kopējās ES problēmas, piemēram, jāsamazina bezdarbs.

Tāpat ES valstīm būtu ciešāk jāsadarbojas enerģētikas un vides jomās, veidojot kopīgu politiku šajās sfērās, kā arī būtu "jārunā vienā balsī" par jautājumiem, kas saistīti ar Eiropas kopējo ārējo un drošības politiku, atzinuši ES līderi.

ES valstu prezidenti secinājuši, ka Eiropas projekts ir jāturpina un tas tiks turpināts. Eiropas identitāte neizslēdz iespēju katrai ES dalībvalstij saglabāt savu identitāti, tieši otrādi - tās papildina vienu otru, norādījuši ES valstu prezidenti.

Tāpat ES valstu pārstāvji atzinuši, ka ir jāstiprina kopējās ES vērtības. Daudz uzmanības ES valstu prezidentu sarunu laikā pievērsts ticības un reliģijas jautājumiem ES. Šie jautājumi aktualizējušies pēc tam, kad dāņu presē publicētā pravieša Muhameda karikatūras izraisīja musulmaņu protesta demonstrācijas visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!