Foto: DELFI
No nākamā gada 1. janvāra mediķu darba samaksa pieaugs vidēji par 20%, salīdzinot ar šo gadu, paredz otrdien – šāgada pēdējā Ministru Kabineta (MK) sēdē pieņemtais valdības lēmums apstiprināt grozījumus MK noteikumos.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) atzina, ka jau tagad ir ārsti, kuru atalgojums pārsniedz 5000 vai 6000 eiro mēnesī, taču šo izmaiņu mērķis ir palielināt atalgojumu tiem mediķiem, kuru algas šobrīd ir salīdzinoši mazas.

Lai nodrošinātu, ka piešķirtais finansējums tiek novirzīts šim mērķim – zemākās darba samaksas palielināšanai ārstniecības personām, Nacionālais veselības dienests, slēdzot līgumus par valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu, paredzēs līgumā nosacījumu finansējumu novirzīt darba samaksas palielināšanai, kas nepārsniedz četras vidējās tautsaimniecībā nodarbināto mēnešalgas, uzsver Veselības ministrijā (VM).

"Lai arī nav jaunās valdības un nevar tikt pie īstā budžeta, virzāmies uz priekšu ar atalgojuma palielināšanu jau nākamajā gadā," norādīja Čakša. Jau vēstīts, ka, salīdzinot, ar 2017. gadu, šogad pirmais mediķu algu palielinājuma solis bija vidēji par 30 procentiem, savukārt nākamajā gadā – par 20 procentiem, liecina VM sagatavotā infografika.

Kā pēdējos gados celtas mediķu algas, aplūkojams šajā VM sagatavotajā tabulā:

Nākamgad nepieciešamais finansējums mediķu algu celšanai 87,5 miljonu eiro apmērā ir atrasts, tā pirms valdības sēdes preses brīfingā atzina arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Šim finansējumam būs vairāki avoti, piemēram, iedzīvotāju maksātās sociālās iemaksas, iemaksas valsts budžetā no valsts kapitālsabiedrības "Latvijas Valsts meži" dividendēm, tāpat arī kā finansējuma avotu finanšu ministre piedāvā 16 dažāda veida ēnu apkarošanas pasākumus.

"Resursi, ko šādā veidā var iegūt, ir aptuveni 28 miljoni eiro. Es uzskatu, ka tas ir jādara ne tikai tādēļ, ka nepieciešami šie līdzekļi ne tikai veselības aprūpei, bet arī tādēļ, ka pēc būtības tas ir ļoti svarīgs jautājums. Ēnu ekonomiku apkarot ir svarīgi arī godīgas konkurences spējas nodrošināšanai," sacīja Reizniece-Ozola un piebilst – svarīgi, lai nākamā valdība un Saeima šos priekšlikumus novestu līdz galam, turklāt daudzi jautājumi saistās ar likumdošanas iniciatīvām, ko valdība saviem spēkiem nevar izdarīt.

Otrdien valdība arī apstiprināja VM sagatavoto rīkojuma projektu, pārdalot finansējumu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) darbinieku piemaksām.

NMPD tiks novirzīti 50 tūkstoši eiro piemaksām par personisko ieguldījumu tiem Rīgas reģionālā centra darbiniekiem, kuru vidējais izsaukumu skaits diennaktī ir 10 un vairāk. Šis finansējums tiks pārdalīts no Tieslietu ministrijas un Iekšlietu ministrijas resora.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!