Lai arī nākamgad paredzēts "iesaldēt" algas skolotājiem, policistiem, mediķiem un citiem valsts pārvadē strādājošiem, budžeta projektā paredzēts papildu finansējums ministru un parlamentāro sekretāru algām 217,8 tūkstošu latu apmērā. Premjera biroja vadītājs Edgars Vaikulis portālam "Delfi" uzsvēra, ka tā ir kļūda, kas tiks labota, arī Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Kārlis Leiškalns (TP) skaidro, ka algas ministriem tāpat kā Saeimas deputātiem nākamgad tiks "iesaldētas".
Nākamā gada budžeta projektā Ministru kabineta kopējie izdevumi pieaug, cita starpā par 217,8 tūkstošiem latu paredzēts palielināt izdevumus "Ministru kabineta locekļu un parlamentāro sekretāru atlīdzībai, lai daļēji nodrošinātu Ministru kabineta iekārtas likuma, kas stājies spēkā 2008. gada 1. jūlijā, pārejas noteikumu normu izpildi.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Valsts kancelejā, ministriem algas pieaugušas jau šā gada vidū - no 1.jūlija. Lai arī Ministru kabinets jūnijā lūdzis "iesaldēt" ministru un parlamentāro sekretāru algas, Saeima to noraidījusi, līdz ar to stājies spēkā likums, kas paredz algu paaugstināšanu un virkni papildu sociālo garantiju.

Līdz ar likuma grozījumiem no 1.jūlija tika paaugstināta premjera alga, kas līdzšinējo 2162 latu vietā saņēma 2385 latus, kā arī ministru algas, kas līdzšinējo 1944 latu vietā saņēm patlaban 2147 latus. Paaugstinātas tika arī parlamentāro sekretāru algas līdz 1670 latiem.

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Kārlis Leiškalns (TP) portālam "Delfi" skaidroja, ka Saeima šovasar noraidījusi Ministru kabineta lūgumu "iesaldēt" ministru algas, jo likumprojekts esot bijis sasteigts un tā pieņemšana izraisītu problēmas ar tiesiskās paļāvības principu ievērošanu. "Kad šis likums bija Saeimā, tad situācija bija rožaināka. Mēs dzīvojam vēl vecajā labajā Kalvīša pasaulē, bet diemžēl pasaule mainās atrāk nekā mūsu uztvere," sacīja Leiškalns, solot, ka Saeima grozīs likumu, ja nepieciešams to izdarot vienas dienas laikā.

Jau vēstīts, ka grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā paredz arī, ka ministriem un parlamentārajiem sekretāriem pienākas arī papildu pabalsti atvaļinājuma naudai. Tāpat likuma grozījumos bija noteikts, ka no 2009.gada 31.marta tiks izveidota jauna Ministru prezidenta parlamentārā sekretāra amata vieta.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!