Foto: morgueFile
Par 24,5% samazinātā finansējuma dēļ nākamgad nav piešķirti līdzekļi otrās šķiras autoceļu sakārtošanai, informē Satiksmes ministrija (SM).

Saeimas otrdien apstiprinātais valsts budžets paredz, ka SM kopējais budžets nākamgad būs 231,3 miljoni latu. Salīdzinot ar šo gadu finansējums samazināts par 75 miljoniem latu jeb 24,48% un ir vairāk kā uz pusi mazāks nekā 2008.gadā.

Ministrija norāda, ka viens no lielākajiem samazinājumiem šogad skāris budžeta programmu "Valsts autoceļu fonds," kurai nākamgad paredzēti 89,7 miljoni latu un finansējums ir teju par 35 miljoniem latu mazāks nekā 2009. gadā.

Tāpēc ministrija ir pārskatījusi valsts uzturamo ceļu klases un plānotos projektus un, tāpat kā šogad, arī nākamgad nav piešķirts finansējums otrās šķiras autoceļu sakārtošanai.

Ministrija arī informē, ka jau šā gada budžeta grozījumos samazināti 44,4 miljoni latu Eiropas Savienības (ES) fondu projektiem, samazinot valsts budžeta finansējumu jau īstenošanā esošiem dzelzceļa projektiem. Finansējums samazināts arī autoceļu projektiem, uzdodot VAS "Latvijas valsts ceļi" ņemt aizņēmumu Valsts kasē ES fondu finansējuma daļas apmērā. Šis finansējuma samazinājums aizkavējis autoceļu projektu realizāciju un apdraud dzelzceļa projektu pabeigšanu, norāda ministrija.

Nākamā gada budžetā ES fondu projektu realizācijai paredzēta 20,3 miljoni latu valsts budžeta dotācija un 54 miljoni latu ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļu, kā arī rezervēti 31,9 miljoni latu no valsts budžeta dotācijas. Tomēr piešķirtais finansējums ir nepietiekošs visu plānoto projektu realizācijai un daļu projektu ministrija plāno īstenot, finansējuma saņēmējiem sākotnēji finansējot projektus no citiem resursiem, galvenokārt aizņemoties, un ES fondu finansējumu saņemot nevis uzreiz pēc atmaksas pieprasījuma iesniegšanas, bet tikai pēc deklarēto līdzekļu saņemšanas no Eiropas Komisijas.

2,1 miljons latu nākamgad piešķirts VAS "Latvijas Pasts" reģionālo preses piegāžu zaudējumu segšanai par šā gada otro pusi. Ministrija norāda, ka šis lēmums ir būtisks uzņēmuma turpmākai darbībai un ļaus nepaaugstināt preses piegādes pakalpojuma tarifus reģionos.

Savukārt valsts budžeta dotācija zaudējumu segšanai par pasažieru pārvadātāju sniegtajiem pakalpojumiem nākamgad attiecībā pret 2009. gadu ir samazināta par 16,3 %, tādējādi šim mērķim pieejami būs 56,5 miljoni latu. Šī summa ietver 6,1 miljonu latu, kas atvēlēts no Sociālās drošības tīkla stratēģijas finanšu līdzekļiem. Reģionālās vietējās nozīmes maršrutu plānošanu pēc reģionālās reformas veiks jaunizveidotie plānošanas reģioni. Reģioniem maršruti būs jāplāno pašvaldību budžeta ietvaros, saimnieciski organizējot nepieciešamo maršrutu skaitu un neradot papildus parādus, norāda SM.

Jau vēstīts, ka Saeima otrdien pieņēma nākamā gada valsts budžetu un ar to saistītos likumprojektus, kas ietver daudzus nepopulārus lēmumus, tostarp ievērojamu izdevumu samazinājumu valsts iestādēm, kā arī nodokļu paaugstināšanu un jaunu nodokļu ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!