Foto: F64
Nākamgad pacientu iemaksas un līdzmaksājumus no "sociālā spilvena" līdzekļiem kompensēs tikai trūcīgiem, bet netiks turpināti šogad spēkā esošie atvieglojumi iedzīvotājiem ar ienākumu līmeni līdz 120 un 150 latiem, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

To paredz VM izstrādātie grozījumi Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtības noteikumos, kas tika nosūtīti saskaņošanai Finanšu un Tieslietu ministrijām, sociālajiem partneriem un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Lai uzlabotu veselības aprūpes pieejamību, tiks paplašināts mājas aprūpē sniegto pakalpojumu klāsts, nodrošinot papildus iespēju pacientiem pēc hospitalizācijas saņemt rehabilitācijas pakalpojumus pacienta dzīvesvietā. Mājas aprūpes pakalpojuma saņemšanas gadījumā pacientam nav jāmaksā pacientu iemaksa.

Noteikumu projekts arī paredz, ka no nākamā gada valsts apmaksās tikai koronāro angioplastiju ar stenta, kas nav pildīts ar zālēm, implantāciju. Izmaiņas nepieciešamas ierobežota finansējuma dēļ. Cenu starpība starp parastu stentu un ar zālēm pildītu stentu Latvijā ir 899 lati. Lielbritānijā veiktajos klīniskās ekselences pētījumos ir pierādīts, ka ieguvums no ar zālēm pildītu stentu pielietošanas ir tad, ja cenu starpība nepārsniedz 300 mārciņas (aptuveni 320 latu), uzsver VM. Šim noteikumam noteikts pārejas periods līdz 2012.gada 1.februārim, lai ārstniecības iestādes nepieciešamības gadījumā varētu informēt pacientus.

Savukārt lai izvairītos no situācijām, kad pacienta līdzmaksājums 30 latu apmērā tiek iekasēts par operāciju zālē veiktām nelielām operācijām, noteikumos precizēts to operāciju saraksts, par kurām šādu līdzmaksājumu var iekasēt.

Noteikumu projektā aktualizēts ar nieru transplantāciju saistīto manipulāciju saraksts un izmaksu sadalījums, iekļaujot jaunas, pašreizējai situācijai atbilstošas manipulācijas. Jaunais izmaksu sadalījums precīzi raksturo katrā nieru transplantācijas posmā notiekošo un nodrošina precīzu izmantotā darba, izmeklējumu un medikamentu uzskaiti.

Tāpat noteikumu projektā ir samazinātas arī psihiatrijas pacientu ārstēšanās izmaksas, jo samazinājies šo pacientu ārstēšanās ilgums stacionārā.

Noteikumu projektā arī noteikts, ka ar slimnīcām, kuras turpmāk vēlas slēgt līgumu kā aprūpes slimnīcas, Nacionālais veselības dienests slēgs papildus līgumu par steidzamās medicīniskās palīdzības punkta pakalpojumu sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!