Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) trešdien sarunās ar valdību panākusi iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pašvaldību daļas palielinājumu līdz 80% nākamgad pašreizējo 79% vietā, informē LPS.
LPS atbalstījusi kompromisu: valdība IIN pašvaldību daļu paaugstina līdz 80%, bet pašvaldības apņemas IIN pārpildi virs prognozes pašvaldību budžetos 2007.gadā neizlietot visu, bet daļu novirzīt izdevumu segšanai 2008.gadā, kā arī iespēju robežās darba algu fondu kopumā nepalielināt vairāk kā par inflācijas pieauguma procentiem.

Iepriekš LPS prasīja palielināt IIN daļu pašvaldībām 2008.gadā no 79% uz 84,5% sakarā ar minimālās algas, ar IIN neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādājamajiem ieplānoto palielinājumu. Turpretī valdība plānoja arī nākamgad palikt pie pašreizējā IIN sadalījuma: 79% pašvaldību un 21% valsts budžetā.

Pie atšķirīgiem viedokļiem LPS un valdība palika jautājumā par nepieciešamo valsts budžeta dotāciju Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam: LPS to prasa 107,7 miljonu latu apmērā, bet valdība to paredz 7,15 miljonu latu apmērā.

Puses vienojās paredzēt dotācijas no valsts budžeta: caur Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM) valsts atbalsta programmai novadu infrastruktūras attīstībai – 60,55 miljonus latu; caur Bērnu un ģimenes lietu ministriju Valsts programmas bērnu un ģimenes stāvokļa uzlabošanai, Jaunatnes politikas valsts programmas īstenošanai un Eiropas programmas "Jaunatne darbībā" projektu īstenošanai – 0,96 miljonus latu.

Valdība un LPS vienojās izglītības un kultūras pasākumiem pašvaldībām no valsts budžeta paredzēt 304,29 miljonus latu. Taču LPS prasa pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs nodarbināto pedagogu visai darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām paredzēt valsts budžeta mērķdotāciju 20,20 miljonu latu apmērā un investīcijām 100 miljonus latu, kopā 120,20 miljoni latu, turpretī valdība paredz mērķdotāciju tikai pirmskolas izglītības iestādēs nodarbināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 12,10 miljonu latu apmērā un investīcijām 20,87 miljonus latu, kopā 32,97 miljonus latu.

Nesaskaņoti palika arī pušu viedokļi par pašvaldību kopējo minimālo finanšu nepieciešamību pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinam 2008.gadam: LPS prasa to noteikt ne mazāku kā 872,1 miljons latu, bet MK paredz to noteikt ne mazāku kā 597,6 miljoni latu.

Valdība un LPS vienojās plānot pašvaldību speciālo budžetu ieņēmumus no valsts budžeta valsts autoceļu programmas apakšprogrammas "Mērķdotācija pašvaldību autoceļiem (ielām)" 70,93 miljonu latu apmērā. Taču puses nevienojās par dotāciju zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējam: atbilstoši likumam LPS šo dotāciju pieprasa 75 miljonu 276 908 latu apmērā, bet valdība pēc sarunām ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju to paredz palielināt tikai līdz 65,034 miljoniem latu.

Šāds valdības viedoklis par šo dotāciju nenodrošina likuma prasību izpildi, jo vēl pietrūkst 10 miljonu latu, lai republikas pilsētām 35% apmērā kompensētu zaudējumu segšanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!