Foto: F64

Ģimenes, kuru atvases iet privātajos bērnudārzos, pēdējos trijos gados varēja pretendēt uz 228 eiro pabalstu mēnesī, ar ko segt pamatizdevumus, taču nākamgad valsts no programmas, visticamāk, aizies, kas raisa pamatotas bažas, vēsta "TV3 Ziņas".

Biedrības "Vecāki par izglītību" valdes locekle Silvija Meija-Titova norāda, ka pašlaik nav skaidrības par to, vai tiks turpināta esošā valsts programma, un kā tiks panākta līdzekļu izmaksāšana gadījumā, ja atbalsta vairs nebūs.

60 ģimenes ir vērsušās Tiesībsarga birojā ar lūgumu panākt vienlīdzīgu pieeju bērnudārziem visā Latvijā. Šobrīd top juristu atzinums.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija atklājusi, ka gadījumā, ja tiks pārtraukta esošā finansējuma programma, privāto bērnudārzu bērnu vecāki atbalstu saņems, norādot, ka mainās avots, bet finansējums palikšot.

Likumā teikts, ka pašvaldībai vecākiem jāmaksā, ja atvase netiek uzņemta pašvaldības bērnudārzā, turklāt pabalstam nedrīkst būt mazākam nekā vidēji pašā pirmsskolas iestādē noteiktais. Katrā pašvaldībā pirms vairākiem gadiem izskaitļotā vidējā summa ir ļoti atšķirīga.

Pašlaik notiek darbs pie jaunas metodikas. TV3 rīcībā esošie provizoriskie aprēķini liecina, ka lielākie cietēji varētu būt Rīgas iedzīvotāji, kuru maksimālais atbalsts līdzšinējo 228 eiro vietā varētu būt 127 eiro, savukārt Stopiņos šī summa būtu 240 eiro, kas irteju divas reizes lielāka nekā galvaspilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!