Foto: LETA

Saeima pirmdien, 15. novembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz no 2022. gada sociālās aprūpes centru aprūpētājiem nodrošināt vismaz 608 eiro algu.

Likuma izmaiņas atbalstīja 79 parlamentārieši, ber pret balsoja viens.

Likumprojekta autore Labklājības ministrija (LM) iepriekš skaidroja, ka patlaban 608 eiro alga un piemaksa par darbu īpašos apstākļos 5% apmērā tiek nodrošināta aprūpētājiem valsts sociālās aprūpes centros.

Turpretī pašvaldību dibinātos sociālās aprūpes centros aprūpētājam tiek nodrošināta 500 eiro alga un piemaksa par darbu īpašos apstākļos vidēji ne vairāk kā 5% no algas.

Tomēr ar likuma izmaiņām tiks noteikta aprūpētāja alga 608 eiro mēnesī un piemaksa par darbu īpašos apstākļos līdz 25% no amatam noteiktās mēnešalgas neatkarīgi no sociālās aprūpes centra, kurā aprūpētājs ir nodarbināts.

"Faktiski tas nozīmē, ka lielāko atalgojuma pieaugumu saņems sociālās aprūpes centri, kas ir pašvaldību dibināti vai tiem ir noslēgts līgums ar pašvaldību par pakalpojuma sniegšanu," secina LM.

Izmaiņas atalgojumā paredz ne tikai nodrošināt aprūpētājiem vienādu atalgojumu neatkarīgi no sociālās aprūpes centra, kurā tas ir nodarbināts, bet ieviest sociālās aprūpes centros jaunu amatu – vecākais aprūpētājs, kuram alga tiks paredzēta 705 eiro apmērā un piemaksa par darbu īpašos apstākļos līdz 25%.

LM informācija liecina, ka likuma izmaiņas ietekmēs 3030 personas, kas nodarbinātas 208 valsts, pašvaldību un privātpersonu dibinātajos sociālās aprūpes centros.

Minētie likuma grozījumi ir daļa no 2022. gada budžetu pavadošās likumprojektu pakotnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!